26 Ocak 2009 Pazartesi

vİşçiler, kamu emekçileri, üretici köylüler alanda birleştiler

Lüleburgaz Emek Platformu’nun düzenlediği “Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz” mitingine, yaklaşık üç bin kişi katıldı.
İşten atmaların yasaklanmasını talep eden işçiler, emekçiler ve üretici köylüler, kriz gerekçesiyle gündeme gelen saldırılara yönelik tepkilerini, attıkları sloganlarla dile getirdiler. Hükümet Konağı’ndan başlayıp Kongre Meydanı’na kadar devam eden yürüyüş boyunca atılan sloganlarla, AKP Hükümeti’ne karşı mücadele edileceği, 29 Mart’ta yapılacak seçimlerde işçi ve emekçi düşmanlarının sandığa gömüleceği vurgulandı.
Petrol-İş, Kristal-İş, Eğitim Sen ve Tüm Köy-Sen’in mitinge katılımı oldukça kitleseldi. Tüm Köy-Sen’le aynı pankartın arkasında yürüyen üretici köylülerin, dövizlerini gündöndü sopalarına takmaları dikkat çekti. Çöp depolama tesislerinin meralarına yapılmasını istemeyen Eskitaşlı köylüleri de Tüm Köy-Sen pankartı arkasında yürüdüler. Emekli-Sen’in tabutla mitinge katılması, çevrede toplananlar tarafından alkışlarla karşılandı.
Kristal-İş Başkanı Bilal Çetintaş, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Tek Gıda-İş Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türker, Tüm Köy-Sen Genel Başkanı Şevki Konur’un birer konuşma yaptığı mitingde, ayrıca Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, KESK Basın Yayın Sekreteri Hüseyin Gürpınar ve Türk-İş 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak da kürsüden mitinge katılanları selamladı.
Mitinge Kristal-İş, Petrol-İş, Şeker-İş, Tes-İş, Türk Metal, Harb-İş, Tek Gıda-İş, Çimse-İş, Genel-İş, Emekli-Sen, Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, Yapı-Yol Sen, Tüm Köy-Sen, CHP, ÖDP, EMEP, DİP, İKP, Tekstil İşçileri Derneği, Genç-Sen ve bazı dergi çevreleri de katıldı.
Örgütlenmemiz gerekiyor
Mitinge katılanlardan cam işçisi Taner İşler, “Bu benim ilk mitingim. Bir hayli heyecanlıyım. İşimizi korumaya çalışıyoruz. İşsiz arkadaşların yanında olduğumuzu göstermeye geldik buraya. Bir an önce krizin bitmesini, işten çıkarmaların durmasını istiyoruz” dedi.
Danone işçisi Aziz Mercan da şimdilik fabrikalarında işten atılan olmadığını dile getirerek şöyle devam etti: “Umarım böyle gider. İşten atmalar olmaz. Şu anda tam kapasite çalışıyoruz. Üretimde düşüş yok” dedi.
Efes Pilsen işçisi Şevki Uludere de şimdilik fabrikalarında işten atma yaşanmadığını ifade etti. “Dileğimiz ileride de olmaması. İşsizlik kötü… Herkesin çoluğu çocuğu var” diyen Uludere, işten atmaların genellikle örgütsüz işyerlerinde yaşandığına dikkat çekerek, tüm işçileri sendikalaşmaya çağırdı. Uludere “Örgütlenmemiz, güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor” dedi.
Kışlık yiyecek bitti
Emekli-Sen Lüleburgaz Şube Başkanı Kemal Andoğlu ise alanda taşıdıkları tabutu göstererek, “Bu tabutu, Erdoğan’ı gömmek için yaptık. Boyu da 1.90, tam Başbakan’a göre. Evimizde kışlık yiyecekleri bitirdik. Stoklar kalmadı. Bundan sonra ne alacağız, nasıl alacağız, ne yiyip ne giyeceğiz, şaşırdık” diye konuştu.
Malkara Çavuşköy’den gelen üretici köylü Necdet Yapıcı da krizden ilk etkilenenin üreticiler olduğunu kaydetti.
“Aslında her şeyin başı biziz. Biz ekemezsek, biz üretemezsek ne traktör, ne biçerdöver, ne un, ne sucuk, ne peynir, ne ekmek fabrikası çalışır” diyen Yapıcı, hükümetin önce üretici köylüyü kurtarması gerekirken patronlara destek verdiğini dile getirdi. (Lüleburgaz/EVRENSEL)