26 Ocak 2009 Pazartesi

Milletvekilleri ölüm kuyularına gitti

Silopi kayıpları için binler buluştu. DTP’li vekiller BOTAŞ kuyularına giderek ‘ölüm kuyuları’nın açılmasını istedi
HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe yöneticisi Ebubekir Deniz’in gözaltında kaybedilmesinin 8. yıl dönümü nedeniyle Silopi’de yapılan açıklamaya binlerce kişi katıldı. DTP’li millvetkelilleri açıklamanın ardından JİTEM’in öldürdüğü insanları gömdüğü belirtilen BOTAŞ kuyularına gitti. Burada konuşan Hasip Kaplan, kuyuların açılmasını, devletin gerçeklerle yüzleşmesini istedi.
25 Ocak 2001’de Silopi İlçe Jandarma Karakolu’na gittikten sonra kendilerinden haber alınamayan HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe yöneticisi Ebubekir Deniz’in kaybolmalarının 8. yıl dönümü nedeniyle Silopi’de binler toplandı. Yapılan açıklamaya Şırnak milletvekilleri Sevahir Bayındır, Hasip Kaplan ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız katıldı. DTP heyeti Silopi’de, üzerinde Tanış ve Deniz’in fotoğraflarının yanı sıra bölgede öldürülen kişilerin fotoğrafları ve “Hakikatleri araştırma komisyonu kuralım. Karanlık sayfaları açalım. Bizi öldürdükçe siz intihar edeceksiniz” yazılı dev pankart ile İpekyolu Caddesi’nde karşılandı.
“Failler yakalandı kayıplar nerede?” yazılı dövizler taşıyan binlerce kişi, “Kuyular açılsın” sloganları attı. İpekyolu’nda DTP’li heyeti bekleyen kalabalığın parti binasına kadar yapmak istediği yürüyüş ise polislerce engellendi. Kısa süreli yaşanan arbedenin ardından, Çevik Kuvvet, panzerlerle yolu trafiğe kapattı. Bunun üzerine kadınların çoğunlukta olduğu kitle, sokak aralarında sloganlar eşliğinde yürüyüş yaparak DTP ilçe binasının önüne gitti. Siyah pankartların asıldığı DTP Silopi ilçe binası önünde bekleyen kitle ise yürüyüş yapanları alkışlarla karşıladı.
Erdoğan’a ‘kuyuları aç’ çağrısı
Burada konuşan DTP Şırnak İl Başkanı Halil İrmez, Levent Ersöz’ün komutanlığı döneminde Şırnak’ta korkunç olaylar yaşandığını belirtti. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, sorumlularının Silopi’de olduğunu, sadece yılanın kuyruğunun batı’da olduğunu söyledi. Kaplan, Erdoğan’a şöyle seslendi: “Ergenekon’u irdelemezsen sen de gidersin. Gel Fırat’ın diğer yakasında bulunan kuyuları aç. Kayıp yakınları ile yüzleş. Cumhurbaşkanı devlet denetleme kurulunu işlet”
Kaplan, Ergenekon davasının avukatı ya da savcısı olmadıklarını ifade ederek, bu davanın mağduru, müdahili ve davacısı olduklarını söyledi.
DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır da, “İnsanlarımızı BOTAŞ kuyularına atanların sorumluları bilsinler ki, bu kuyular onların mezarı olacak. BOTAŞ’ta petrol değil kahramanlarımızın kanını akıttılar. Ancak bu kanlar özgürlüğün sesi oldu. Bu kanı dökenler bugün intihar ettiler. Şimdi geriye kalanlar insan içine çıkamıyorlar. Ancak bilsinler ki, bu savaşı kaybedecekler. Kürt halkı her zaman olduğu gibi geri adım atmayacaktır” diye konuştu. Yapılan kazılarda bulunan silahlarla hangi insanların öldürüldüğünün açığa çıkarılması gerektiğini kaydeden Bayındır, “Ergenekon ile mücadele için JİTEM’in aydınlatılması gerekiyor. Kuyuları açın. Kayıp ailelerine hesap verilsin. Ersöz’ün kızı şunu bilmelidir; bu bölgede binlerce insan babasız ve kardeşsiz kaldı. İntihar girişiminin yerine bu yaşananları anlamalıdır” dedi. DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız da “Öldürdüğünüz insanların sadece kemikleri değil ruhları da cehenneme kadar peşinizden gelecektir” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından, DTP’li vekiller, JİTEM’in kurbanlarını gömdüğü belirtilen BOTAŞ asit kuyularının bulunduğu yere gittiler. Kuyuların başında açıklama yapan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Sinan Lokantası Tesisleri’nde yapılan incelemelerde 4 kişinin cesedinin bulunduğunu hatırlatarak, “İnsanlarımız öldürülüyor ve bu kuyulara atılıyorlar. İtirafçıların ifadesine göre Cudi Dağı eteklerinde de cesetler bulunuyor. Bu ülke, gerçeğiyle yüzleşmek istiyorsa, bu kuyuları açsın. Bölgede barış ve kardeşlik sağlanmak isteniyorsa yetkililer gelsin burada kendi gözleriyle görsünler”dedi. (Şırnak/DİHA)