30 Ocak 2009 Cuma

Hak-İş ve TİSK istedi tazminat gündeme geldi

Hükümet, işçi ve işveren konfederasyonlarından oluşan Üçlü Danışma Kurulu kriz gündemiyle toplandı. Toplantıda kısa çalışma ödeneği ele alındı. Hak-İş ve TİSK, diğer toplantılarda kıdem tazminatının ele alınmasını isterken, hükümet de buna destek verdi.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in başkanlık ettiği toplantıya, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan katıldı.
Konfederasyonların kısa çalışma ödeneğiyle ilgili önerilerini geçen hafta aldıklarını belirten Çelik, önerileri Bakanlar Kurulu’nda değerlendirdiklerini ve ödeneğin süre ve miktarının iyileştirilmesi konusunda prensip kararı aldıklarını ifade etti.
Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından Bakan Çelik konfederasyon temsilcileriyle beraber bir açıklama yaptı. Toplantıda kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının iyileştirilmesi konusunda toplantıda anlaşmaya varıldığını aktaran Çelik, konfederasyon ve Bakanlık temsilcilerinden oluşturulacak bir teknik heyetin kısa çalışma ödeneğinin hangi şartlarda, ne kadar sürede ve ne miktarda ödeneceğiyle ilgili çalışma yapacağını bildirdi. Heyetin çalışmalarını gün içinde bitirmesini beklediklerini belirten Çelik, bu çalışmanın ardından konfederasyon başkanlarıyla tekrar bir araya gelip çalışmaya son şeklini vereceklerini ifade etti. Çelik, konunun önümüzdeki hafta Meclis’te görüşülerek, karara vardırılmasını amaçladıklarını söyledi.
Kısa çalışma ödeneği dışındaki konuları önümüzdeki Çarşamba günü yapılacak toplantıda değerlendireceklerini bildiren Çelik, önümüzdeki Cuma günü de konfederasyon başkanlarıyla biraraya gelerek çalışma hayatına dair diğer konularda karara varmak istediklerini söyledi.
“Önümüzdeki haftaki toplantının gündeminde kıdem tazminatının olup olmayacağının” sorulması üzerine Çalışma Bakanı Çelik, TİSK ve Hak-İş’in görüşünde kıdem tazminatının gündeme alınmasıyla ilgili talepler bulunduğunu ama Türk-İş’in gündeminde böyle bir değerlendirmenin söz konusu olmadığını söyledi.
Bakanlık olarak herhangi bir konunun kendileri için “konuşulmaz”olmadığına işaret eden Faruk Çelik, “Biz bakanlık bünyesinde, diyalog ortamında her konuyu konuşmaya hazırız. Bugüne kadar birçok konuda da konuşarak mesafe aldık” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)