16 Ocak 2009 Cuma

Sözün bittiği yer!

Binden fazla Filistinliyi öldüren İsrail, Birleşmiş Milletler Yardım Ajansı, gazeteciler ve hastaneyi de vurdu
Gazze kentine doğru ilerleyen İsrail tankları, Birleşmiş Milletler’e (BM) ait bir binayı, Kudüs Hastanesi’ni ve medya ofislerini vurdu. Saldırı sonrasında BM göçmen ajansının bulunduğu binada yangın çıktı. BM Sözcüsü Chris Gunness, binaya en az 3 fosfor bombası isabet ettiğini düşündüklerini söyledi. Bina, İsrail saldırılarından kaçan siviller için bir sığınak olarak kullanılıyordu.
Saldırıda en az 3 kişinin yaralandığını belirten BM sözcüsü, binada çıkan yangından dolayı yoğun dumandan içeride kimse olup olmadığının tespit edilmesinde zorlandıklarını kaydetti. BM’ye ait binada bir okul, BM merkezi ve ofisleri bulunuyordu. Gunness, saldırıdan sonra çıkan yangında yardım malzemelerinin ve yakıt tanklarının da yok olabileceğini söyledi. Merkez deponun hemen yakınlarında BM yardım ofisinin akaryakıt depolarının da bulunduğu ifade edilirken, buradaki görevliler, yangının bu depolara ulaşmasını engellemeye çalışıyor Bölgedeki görgü tanıklarından alınan bilgilere göre, sadece BM binası değil, Kudüs hastanesi ile etrafındaki bazı binalar da atılan bombalar nedeniyle yanıyor. İçinde 500 dolayında hasta ve yaralı ile Tel El Hava’da İsrail tanklarından kaçanların da bulunduğu hastanenin ön cephesinin bir füzeyle vurularak tamamen tahrip edildiği öğrenildi.
Gazeteciler de hedef alındı
İsrail, aralarında Reuters ajansının da bulunduğu bazı medya kuruluşlarına ait ofisin de bulunduğu bir binayı vurdu. Saldırıda Abu Dabi merkezli bir kanal için çalışan muhabir yaralandı. Binanın İsrail tankları mı yoksa uçakları tarafından mı vurulduğu ise bilinmiyor.
Ateşkes görüşmeleri sürüyor
Öte yandan İsrail hükümet sözcüsü, Gazze’de ateşkes sağlanması için Mısır’ın girişimiyle yapılan görüşmelere katılacak temsilcilerinin Kahire’ye gittiğini açıkladı. Sözcü, dün özel bir uçakla Kahire’ye giden Savunma Bakanlığı yetkilisi Amos Gilad’ın, Mısırlılarla, planın nihai aşamasını ele alacağını belirtti.
Hükümet sözcüsü, İsrail’in, Hamas’ın İsrail’e roket saldırılarına tamamen son vermesini ve Gazze’deki militanlara silah ambargosu uygulanmasını istediğini yineledi.
Hamas tarafından yapılan açıklamada da örgütün Mısır’a, ateşkes planıyla ilgili görüşlerini ilettiğini bildirilmişti. Hamas yetkilisi Salah El Berdavil, Kahire’de düzenlediği basın
toplantısında, örgütün detaylı görüşlerini Mısır yönetimine verdiklerini belirtmiş, ancak görüşlerine ilişkin ayrıntı vermemişti.
Hamas, sağlanacak herhangi bir ateşkesin İsrail saldırılarının durdurulmasını, İsrail güçlerinin çekilmesinin tamamlanmasını, sınır geçişlerinin açılması ve Gazze ablukasının sona erdirilmesini içermesini istiyor.
Gazze’den 14 roket atıldı
Filistinli militanların İsrail tarafına roket atışları hızlandı. Gazze tarafından İsrail’e dün 14 roket saldırısı düzenlendi. Operasyonun başlangıcından bu yana İsrail tarafına atılan Kassam roketleri ile Grad ve Katyuşa roketlerinin sayısının 700’ün üzerinde olduğu belirtildi.
Dün atılan roketlerden 5’i, sınırın hemen yakınlarındaki Sderot kentinin açık alanlarına, 3 roket de yine Eşkol Bölge Konseyi sınırları içindeki arazilere düştü. Gazze’den atılan roketler, yaralanma ya da hasara neden olmadı.
Bu arada Hamas’ın internet sitesi, önceki gün akşam saatlerinde, Aşdod kentinin organize sanayi bölgesinde bir zirai ilaç tesisinde meydana gelen ve İsrailli yetkililerin, elektrik kontağından kaynaklanmış olabileceğini söyledikleri yangınla ilgili olarak, tesisi kendilerinin vurduklarını söyledi. (DIŞ HABERLER)