20 Ocak 2009 Salı

Hrant için 2. Yı l da adalet çığlığı

İki yıl sonra yine aynı yerdeydiler. Hrant Dink’e üç kurşun sıkılan Agos gazetesi önünde aynı saate buluşan binlerce kişi, adaletin de katledilmesine izin vermeyeceklerin haykırdılar. “Hrant için Adalet için” diyen binler, Dink’in anısını yaşatmak ve cinayetin arkasındaki karanlık güçlerin açığa çıkması için Şişli Osmanbey’de bulunan Agos gazetesi önüne kırmızı karanfillerini bıraktılar, Dink’in vurulduğu yere.
“Hepimiz Hrant’ız hepimiz adalet istiyoruz” yazılı dövizler taşıyan kitle, Dink’in vurulduğu saat olan 15.00’e saygı duruşunda girdi. Anmaya Dink’in ailesi ve avukatlarının yanı sıra DTP Milletvekilleri Akın Birdal ve Sebahat Tuncel, yazar Vedat Türkali, ÖDP Milletvekili Ufuk Uras, Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Gençay Gürsoy, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Oral Çalışlar, Banu Güven, gazetemizin Yazıişleri Müdürü Fatih Polat’ın aralarında bulunduğu gazeteciler, senarist Sırrı Süreyya Önder, balerin Zeynep Tanbay gibi adalet isteyen DHB okurlari, devrimci,demokrat ve ilerici binlerce kişi katıldı.
Hrant için, adalet için
Kitle, taleplerini taşıdıkları Ermenice, Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve çeşitli dillerde yazılı olan “Hrant için adalet için” dövizleriyle dile getirdi. Anmaya katılan gazeteciler dahil herkes, yakalarına Dink’in fotoğrafını taktı.
Anmada Dink’in öldürüldüğü yere karanfil bırakıldı, mumlar yakıldı. Gazetenin önünde bulunan otobüsten yayılan “Sarı Gelin” türküsü ve ezgiler kalabalığa duygu dolu anlar yaşattı. Dink’in saldırıya uğradığı saat olan 15.00’e kadar da Ermeni çalgısı ‘duduk’ çalındı.
‘2 yıl oldu, ne oldu’
Törenin düzenlendiği Halaskargazi Caddesi de trafiğe kapatıldı. Agos gazetesinin önünde toplanan binlerce kişi, cinayetin arkasındaki güçlerin bulunması için “Çeteler halka hesap verecek”, “Hrant’ın katili Ergenekon” sloganları attı. Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve ailesi Agos gazetesinin önüne gelişi sırasında alkışlarla karşılandı. Binanın girişine, Dink’in öldürüldüğü noktaya çiçekler bırakıldı. Gazete binasından yapılan konuşmalarla Dink ve diğer faili meçhul cinayetlerin aydınlanması için çağrıda bulunuldu. Toplantı sırasında Filistin ve Gazze’de yaşananlar da protesto edildi. Kalabalık ellerinde ‘Hrant için, Adalet için’, ‘2 yıl oldu, ne oldu’ başlıklı dövizlerle tepkisini belirtti.
Saatler 15.00’i gösterdiğinde Dink’in kendi sesinden, halkların kardeşliğiyle ilgili bir konuşması dinletildi. Dink ailesi ve yakınları duygulu anlar yaşadı.
‘Özür diliyoruz’
Hrant’ın arkadaşları adına konuşan tiyatro sanatçısı Halil Ergün, “Alın işte şimdi Talat Paşa’nın defterlerine bakıyoruz. 1915 tehcirinde bir milyon Ermeninin bu topraklarda yok olduğunu en yetkili ağızlardan öğreniyoruz” dedi. Dink’in bu gerçekleri söylediğinde Ergenekoncuların saldırısına uğradığını hatırlatan Ergün, “19 Ocak cinayetini engellemek elimizden gelmedi. Başına gelenler için senden ve bu toplumun Ermenilerinden özür diliyoruz” dedi.
Anmanın ardından Taksim’e yapılan yürüyüşe polis müdahale etti. Harbiye, Taksim ve Tarlabaşı’nda yaşanan müdahalelerde 3 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
Gerçek katilleri açığa çıkarılıncaya kadar…
Hrant Dink, ölümünün ikinci yıldönümünde İzmir’de yüzlerce kişinin katıldığı bir etkinlikle anıldı ve gerçek katiller açığa çıkıncaya kadar mücadele edileceği belirtildi. Konak Eski Sümerbank önünde Birlikte Başaracağız Platformu bileşeni çok sayıda kurum temsilcisi ve üyesinin bir araya geldiği anma etkinliğinde, Hrant Dink’in fotoğrafının önüne kırmızı karanfiller bırakıldı, mumlar yakıldı.
Platform adına bir açıklama yapan Coşkun Üsterci, sosyal, siyasal ve ekonomik nedenlerle milliyetçiliğin ve ırkçılığın tırmandırıldığına dikkat çekerek, ‘Yahudiler ve Ermeniler giremez’ yazıları ile Maraş Katliamı sorumlularından Ökkeş Şendiller’in TRT’de Dink’e yönelik asılsız suçlamalarının bunun örneklerini oluşturduğunu belirtti. Üsterci, “Hrant’ın katlinin tarihin derinliklerine gömülen ‘faili meçhuller’den biri olmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Hrant Dink için Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde de “Hrant’ın Arkadaşları” tarafından bir anma etkinliği düzenlendi.
Hükümet yerinde sayıyor
Adana’da da insan hakları savunucuları İnönü Parkı’nda bir araya gelerek eski TRT yeni RTÜK binasına “Hrant’ın katili Ergenekon devleti” sloganları atarak yürüdüler. İHD Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın, başbakanın cinayetin işlendiği günlerde gerçek sorumluları bulacaklarını ifade ettiğini, ancak hiç de söylendiği gibi olmadığını kaydetti.