21 Ocak 2009 Çarşamba

Yahudi kadınlar Toronto'daki İsrail elçiliğini işgal etti





7 Ocak 2009 Çarşamba günü Toronto'daki İsrail konsolosluğu Kanadalı ve İsrailli Yahudi kadınlar tarafından işgal edildi. Görüntüdeki konuşmaların çevirisini aşağıda sunuyoruz.

Cathy Gulkin, film yönetmeni, sözcü: Yukarıda Kanadalı, İsrailli Yahudi kadınlar konsolosluğu işgal ederek bir oturma eylemi gerçekleştiriyorlar.

Miriam Garfinkle, Doktor, sözcü.: İsrail'in Gazze'deki işgaline ve Gazze'de sürmekte olan ablukaya karşı öfkemizi ifade etmek istiyoruz. Bu işgal ve abluka uluslar arası yasaları ihlal etmektedir. Kanada hükümetinden bu eylemlerini durdurana kadar İsrail'e karşı yaptırımlar uygulamasını istiyoruz. Ayrıca burada Yahudilerin katliamlara karşı seslerini duyurmak ve Yahudiler olarak bizim adımına yapılan eylemleri protesto etmek için bulunuyoruz.

"Bizler Yahudi kadınlarız, Bizim adımıza değil
Bizler Yahudi kadınlarız, Bizim adımıza değil
Bizler Yahudi kadınlarız, Bizim adımıza değil
Utan Kanada, utan İsrail
İsrail savaş suçu işliyor, bizim adımıza değil
İsrail savaş suçu işliyor, bizim adımıza değil"


"Güvenlik güçleri kameramı aldılar, yüzlerini çekmek istediğim zaman bizi tehdit ettiler"

Judy Deutsch, Başkan, Barış İçin Bilim İnsanları: Bütün sınırları tutuyorlar, orada elektrik yok, yol yok, su yok. İnsanlar tıbbi bakım hizmeti almakta zorlanıyorlar.

"Yahudi kadınlar adına değil
Yahudi kadınlar adına değil"


"Bu kesinlikle şiddete dayalı olmayan bir gösteri, şiddeti sona erdirmeye çalışıyoruz"

Daha sonra konsolosluğun arka kapısının önüne yerleştik, saat: 12:00

"Gazze halkı yalnız değildir
Gazze halkı yalnız değildir"


8 kadın 1 saat boyunca bu polis minibüsünde tutuldular

"Gazze halkı yalnız değildir
Gazze halkı yalnız değildir"


Bu kentin Yahudi kadınları, yedinci kattaki İsrail konsolosluğunu işgal ettiler. Bütün Yahudi kadınlar İsrail hükümetinin bizim adımıza konuşamayacağını söylüyor. İsrail gazze'deki ablukayı ve masum sivilleri katletmeyi sona erdirene kadar içerden çıkmayacaklar.

"İşgal suçtur, işgal suçtur!"

Kanada'dan ve dünyanın dört bir yanından onlarca destek telefonu ve e-posta çağrısı aldık.

"Yahudi kadınlar adına değil, Yahudi kadınlar adına değil"

Saat 12:30'da bütün kadınlar herhangi bir suçlama olmadan serbest bırakıldılar

"Yaşasın dayanışma
Filistin'e özgürlük, Filistin'e özgürlük"


Judy RebickProfesör, Ryerson Üniversitesi: Kanada'da, ABD'de, Avrupa'da, İsrail'de Filistin'de işlenen bu katliamlardan utanç duyan ve bütün bunların bizim adımıza yapılmasından rahatsızlık duyan binlerce Yahudi yaşıyor. Bütün Yahudileri bu katliama karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. İsrail bombardımanı durdurmalı, Gazze'den çekilmeli ve Filistinlilerle adil bir barış yapmalıdır.

Yael, Sanatçı, Profesör, OCAD: Buradaydık çünkü İsrail'in Gazze'de yaptıklarına karşıyız, İsrail çocukları ve sivilleri bombalıyor, insanlar katlediliyor ve İsrail bunu biliyor.

Jenny Peto; üniversite öğrencisi, Ben Yahudi gençliği adına konuşuyorum çünkü çok sayıda Yahudi genci İsrail'in bizim adımıza yaptıklarından dolayı öfkeli. Gazze'de yaşananlar bir savaş suçudur, kesinlikle toplu cezalandırmadır masum sivillere karşı ve kesinlikle orantısız güç kullanılmaktadır. Katliam yapılmaktadır. BM bunu lanetliyor, Kanada hükümeti ve ABD hükümeti bunu lanetlemelidir. Kanada hükümetinin İsrail'e karşı yaptırım uygulamasını istiyoruz. Bu ırk ayrımcı rejimle askeri ve ekonomik ilişkilerin kesilmesini istiyoruz.

Sandra Ruch- Kanada Yahudisi-İsrail yurttaşı; Burada Filistin'deki ve öçzellikle şimdi Gazze'deki sivillerin hedef alınmasını protesto etmek için bulunuyorum. Burada 18 aydır insanları aç bırakan, tıbbi malzemeden yoksun bırakan kuşatmayı protesto etmek için bulunuyorum. 650 kişiyi, kadın, çocuk, erkek demeden öldürdüler, insanlar nedensiz yere ölüyor, Yahudi kadınlar adına bunu yapamazlar.

Bu durmak zorunda, bu herhangi bir konu değil, bu insani bir felaket ve bunu durdurmak için kendimizi öne atmalıyız.

8 Ocak'ta Montreal ve Boston'daki İsrail konsolosluklarında da eylemler gerçekleştirildi.

"Gazze saldırı altında, sen ne yapıyorsun?
Filistin'e adalet, Filistin'e özgürlük"