20 Ocak 2009 Salı

Gazze'de bilanço ağır

Birleşmiş Milletler, İsrail'in 22 gün süren saldırıları sonunda yerle bir olan Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için, milyarlarca dolara ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Gazzeli bir kadın
Onbinlerce kişi evsiz kaldı

BM acil insani yardımlar için de yüz milyonlarca dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletlere göre, saldırılar sonucu on binlerce kişi evsiz kaldı. 400 bin kişinin suyu yok.

Birleşmiş Miletler Genel Sekreteri Ban ki-Moon'un durum değerlendirmesi için bugün Gazze'ye gideceği belirtiliyor.

İsrail ve Hamas'ın ateşkese uydukları belirtiliyor.

İsrail saldırılarında dört binden fazla evin tahrip olduğu belirtiliyor.

İsrail, düzenlediği operasyonun amaçlarına ulaştığını söyleyerek Cumartesi günü ateşkes ilan etmişti.

Ardından Hamas da ateşkes ilan etmiş ve hareketin bir lideri, İsrail'e karşı "büyük bir zafer" elde ettiklerini söylemişti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert de, İsrail ordusunun Gazze'den ayrılmaya başladıklarını ve "mümkün olan en kısa zamanda" çekilmeyi hedeflediklerini belirtmişti.

Adlarını açıklamak istemeyen İsrail ordusu yetkilileri ise, Associated Press haber ajansına yaptıkları açıklamada, İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesinin, Barack Obama'nın yemin töreni öncesinde tamamlanabileceğini belirttiler.

Gözlemciler ise, saldırının ardından cevaplanması gereken soruların, Gazze'nin Mısır sınırını bundan böyle hangi gücün kontrol edeceği ve Hamas'ın hali hazırda sahip olduğu güç olduğunu söylüyorlar.

İsrail 27 Aralık'ta Gazze'ye başlattığı operasyonun hedefinin Hamas militanlarının İsrail'e roket fırlatmalarını engellemek olduğunu söylemişti.

BBC Turkce