23 Ocak 2009 Cuma

Obama’dan da İsrail’in savunma hakkına vurgu

ABD başkanı Barack Obama, ikinci çalışma gününde bir dizi önemli icraata imza attı. Obama da önceki Başkan Bush gibi İsrail’in savunma hakkına vurgu yaptı

Obama, izleyeceği Ortadoğu politikasını ortaya koydu. İsrail’in kendini savunma hakkına vurgu yapan Obama, Hamas’ın roket saldırılarını durdurması gerektiğini söyledi. Ortadoğu’da iki devletli çözüme destek verdiklerini de belirtti.

Guantanamo’daki gözaltı merkezinin kapatılmasını öngören kararnameyi onaylayan Obama, izleyeceği dış politikanın da çerçevesini çizdi.

Obama, yardımcısı Joe Biden ile Dışişleri Bakanlığı’na ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, “İsrail ile Filistinliler ve İsrail ile Arap komşuları arasında kalıcı barış sağlanması için aktif ve agresif şekilde çaba gösterilmesi, yönetimimin politikası olacak” dedi.

ABD’nin İsrail’in güvenliğinin sağlanması ilkesine bağlı olduğunu anlatan Obama, “İsrail’in, meşru, kendisini tehditlere karşı savunması hakkını daima destekleyeceğiz. Hamas, yıllardır masum İsrailli sivillere binlerce roket atıyor. Hiçbir demokrasi, halkına yöneltilen bu tip tehditlere hoşgörüyle bakamaz, uluslararası topluluk da böyle bakmamalı” diye konuştu.

Hamas: Obama değişimi temsil etmiyor

Obama, buna karşılık İsrail’in Gazze’de düzenlediği operasyondan dolayı Filistinlilerin çektiği acıdan da kaygı duyduğunu kaydetti.

Başkan Obama, “masum İsraillilere açılan roket ateşinin neden olduğu terör ne kadar hoş görülemezse, Filistinlilere umutsuz bir gelecek kalması da o kadar hoş görülemez. Son günlerde Filistinliler ve İsrailliler arasında meydana gelen can kaybından ve Filistinlilerin Gazze’de hissettiği derin acılar ve insani ihtiyaçlardan derin kaygı duyuyorum” dedi.

Barack Obama, bu çerçevede Filistinlilere yardım ulaştırılması için İsrail’e Gazze sınır kapılarını açma çağrısı yaptı, ancak sınırdan Hamas’a silah sağlanmasının önüne geçilmesi için ABD’nin işbirliği yapacağını belirtti.

Obama, barış çabaları çerçevesinde, ülkesinin Ortadoğu özel temsilciliğine atadığı eski senatör George Mitchell’i kısa sürede bölgeye göndermeyi planladığını açıkladı.

Afganistan’a da değinen Obama, bu ülkedeki durumun tehlikeli olduğunu, şiddetin arttığını ve direnişçilerin güçlendiğini anlatarak, bu sorunların aşılmasında ilerleme sağlanmasının zaman alacağını vurguladı.

‘ABD İŞKENCE YAPMAYACAK’
Obama, ilk olarak Guantanamo’daki gözaltı merkezinin bir yıl içinde kapatılmasını ve terör tutuklularına işkencenin yasaklanmasını öngören kararnameleri imzaladı.

Obama Guantanamo emri

Ardından Dışişleri Bakanlığı’na geçen Obama, Ortadoğu temsilciliğine İrlanda barış görüşmelerinde arabuluculuk yapan George Mitchell’ı, Afganistan-Pakistan temsilciliğineyse “Bosna barışının mimarı” olarak bilinen Richard Holbrook’u atadı.

Dışişleri çalışanlarına seslenen Obama, Guantanamo kararına dikkat çekerek, “ABD işkence yapmayacak” dedi.

NTVMSNBC /