12 Nisan 2010 Pazartesi

Erdoğan ve Sarkisyan 14 ay sonra el sıkıştı

Erdoğan ve Sarkisyan 14 ay sonra Washington'da el sıkıştı.. Bir araya gelen ikili yaklaşık 1.5 saat görüştü...

Erdoğan'ın özel temsilcisini Ermenistan'a göndermesiyle yeniden başlayan 'Ermeni Açılımı' ABD'de devam ediyor. Recep Tayyip Erdoğan ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkistan ABD'nin Washington kentinde bir araya geldi. 14 ay sonra Washington’da el sıkışan Erdoğan ve Sarkisyan olaylı Davos zirvesindeki kısa görüşmesi sayılmazsa ilk defa bir araya gelmiş oldu...

Görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü...
İki lider, Nükleer Güvenlik Zirvesi çerçevesinde, Washington Kongre Merkezi'nde bir araya geldi. Görüşmede, Türk heyetinden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu hazır bulunuyor.

Görüşmeye, Ermenistan tarafından da Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Vigen Sarkisyan katılıyor.

Erdoğan ile Sarkisyan, Davos'ta geçen yıl yapılan Dünya Ekonomik Forumu'ndan sonra ilk kez bir araya gelecek.

Davos'ta 20 dakikalık ilk görüşmenin "one minute" krizinin hemen ardından gerçekleştiğine işaret eden diplomatik kaynaklar, "Washington'daki görüşmeyi, Erdoğan ile Sarkisyan'ın ilk toplantısı saymak hatalı olmaz" diye yorumluyor.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, ziyaret öncesi Armenia Today'e verdiği özel demeçte, "Türkiye konusunda kararlarını verdiklerini ancak kararın ne olduğunu zamanı gelince açıklayacaklarını" söylemişti.

Sarkisyan, Washington ziyaretiyle ilgili olarak da, "Bu çok önemli bir gezi, burada çeşitli buluşmalar gerçekleşecek" demişti.

Ermeni lobisi baskı istiyor
Bu arada, ABD'de faaliyet gösteren Ermeni kuruluşları, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a hitaben açık mektup yayımlayarak, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının kabul edilmesi için ABD Başkanı Barack Obama'ya baskı yapmasını istedi.

Ermenistan'ın news.am sitesindeki haberde, Amerika Ermenileri Milli Komitesi'nin, yayımladığı mektupta Sarkisyan'dan, Türkiye'nin, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi sürecini kullanarak, Ermeni iddialarının uluslararası düzeyde tanınmasını engelleme çabalarını yok etmesini istediği belirtildi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı'nın, Obama ve diğer ülke liderlerine 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının kabul edilmesi için çağrıda bulunmasını talep eden Ermeni kuruluşları, Sarkisyan'ı, her ne gerekçeyle olursa olsun, 1915 olaylarını araştırmak için tarih komisyonunun kurulması teklifini kabul etmemeye çağırdı.

ABD'deki Ermeni lobisi, mektubunda Sarkisyan'dan, Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecinin Türkiye'nin yapıcı olmayan tutumu nedeniyle artık devam edilemeyecek duruma geldiğini ilan etmesini istedi.

Obama ile görüşme yarın
Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile ise yarın ikili görüşme yapacağı bildirildi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, düzenlediği basın toplantısında, "Başbakan Erdoğan ile istişarelerde bulunma fırsatına sahip olmayı çok istediklerini" kaydetti.

"Önemli bir NATO müttefiki" olarak değerlendirdiği Türkiye ile ABD'nin birlikte üzerinde çalıştıkları birçok acil konunun bulunduğuna işaret eden Rhodes, Erdoğan-Obama görüşmesinde ABD'nin de güçlü destek verdiği Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde yürütülen çabaların ele alınmasının beklediğini belirtti.

Rhodes, görüşmede, Irak ve Afganistan'daki durum, Ermenistan, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmesi gereği gibi konuların konuşulacağını tahmin ettiğini ifade etti.