12 Nisan 2010 Pazartesi

Baykal’dan yeni öneri: 3 maddeyi askıya alın

Deniz Baykal, yeni bir öneriyle kameraların karşısına geçti..

Deniz Baykal'ın anayasa değişikliği konusundaki önerisine Erdoğan 'şark kurnazlığı yapıyor' sözlerine rağmen açık kapı bırakmıştı. Ardından iki partinin gurup başkan vekilleri 13.00 da görüşecekleri bildirildi.

Başbakan'ın Baykal'ın önerisine verdiği cevap üzerine kameralar karşısına geçen Deniz Baykal yeni bir öneride bulundu. Baykal, '27 maddeyi görüşelim. 3 maddeyi askıya alın ve seçimden sonra tekrar o 3 maddeyi değerlendirelim' önerisinde bulundu. Baykal, "Sayın Erdoğan'la yüzyüze de görüşebiliriz bu konuyu" dedi

İşte Baykal'ın açıklamalarının satır başları: Başbakan’ın sözlerinden üzüntü duyuyorum... Kurnazlığın şarkı garbı olmaz...

Haksız ve temelsiz bir yaklaşımı Başbakan'ın ağzından duymak üzüntü verici. Yani Kurnazlığı garplılar yapmıyorlar mı? Diyorlar ki Başbakan'ın üslubu böyle. Ama ben Başbakan ERdoğan'ı kınıyorum.. Eğer biz kurnazlık yaparsak alasını yaparız..

Biz ne söylediğimizi açıkça ifade ettik. Biz 27 maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirttik. 3 madde kenara bırakılırsa diğer maddelerin geliştirilmesi için parlamentoda her türlü katkıyı vermeye hazırız.

Tartışmalı maddeler ayrıca kamuoyuna sunulur ve tartışılır. Bu önerimizin desteklenmesine ve AKP'nin bu adımımıza yaklaşımı hakkın umutluyum. Ben aldığım cesaretle bir öneri daha yapmak istiyorum.

Geliniz bu tartışmalı 3 maddeyi, büyük olasılıkla Anayasa Mahkemesi'nin değerlendirecek olan 3 maddeyi, bu dönemde bir gerilim konusu olarak görmeyelim ve AKP bu maddeleri askıya alsın. Bu sıkıntılı dönemde değil ancak seçimlerden sonra yeniden görüşelim...

Bunu dayatmayın. Bu dayatmanın Türkiye'ye faydası yoktur.

Gelin olgun davranın bu üç maddeyi daha uygun bir ortamda seçimlerden sonra ele alalım. Bizim ele almamız gereken diğer maddeler de var. AKP'yi zor durumda bırakmamak için onları konuşmuyoruz.

Bütün hukukçuların tepkisini çeken bu adımın uygun olmadığı kanısındayım. Başbakan bunda ısrar edersen kendisinin taktiridir. Ama daha sonra keşke bu öneriyi dikkate alsaydık pişmanlığına dönüşmesin.. Bu öneri kabul edilirse Türkiye çok büyük bir rahatlama yaşayacaktır. Bu düşüncelerimi en kısa sürede ifade etmek istedim.

Bu Başbakan'ın açıklamalarından sonra oluşan bir adım değildir. Biz Cuma günü görüştük ve gurup başkanlarımız önerimizi AKP'li arkadaşlara yazılı olarak sunma kararı aldık.

Bizim önerilerimiz kesinlikle Cumhurbaşkanı'nı siyasete sokmak gibi bir durum yok. Biz sadece Cumhurbaşkanı'nın Anayasal haklarını kullanmasını istiyoruz. Sayın Gül'ün diğer kararları siyasidir...