10 Nisan 2010 Cumartesi

Kaczynski'nin uçağı düştü: 96 ölü

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin uçağı Rusya'nın Smolensk havalimanına yakınlarında düştü. Kaczynski'nin yanı sıra uçakta eşi ve Merkez Bankası başkanı da bulunuyordu. Reuters'ın haberine göre Polonyalı bir yetkili, kazada sağ kalan olup olmadığının bilinmediğini açıkladı. Gelen ilk bilgilere göre uçakta 132 kişi yaşamını yitirmişti. Ancak, yerel kaynaklar ölü sayısının 96 olduğunu duyurdu.

Rus haber ajansları, uçağın Smolensk havalimanının 1,5 kilometre uzağında düştüğünü, havanın sisli olduğunu belirttiler. Polonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, uçağın düştükten sonra yanmaya başladığını söyledi.

Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Şaygu'nun da Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in talimatı üzerine Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski'yi taşıyan uçağın düştüğü bölgeye gittiği bildirildi. Kremlin'den yapılan açıklamada, uçağın düşüş nedenini araştırmak için kurulan komisyona, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in başkanlık edeceği belirtildi.

Polonya Genelkurmay Başkanı'nın yaptığı açıklamada "Polonya Eski Devlet Başkanı ve Eski Genelkurmay Başkanı , Polonya Merkez Bankası'nın başkanı Slawomir Skrzypek'in ve Polonya üst düzey 27 kişinin bulunduğunu ifade etti ayrıca uçakta toplam 132 kişinin olduğu ve kurtulanın olmadığı kazanın yerleşim yerine yakın olması sebebi ile can ve mal kaybının artabileceği duyuruldu. Polonya Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan ölü sayısına ilişkin açıklama, daha sonra yerel kaynaklardan gelen 96 kişinin öldüğüne ilişkin bilgilerle çelişiyor.

Kaza üzerine Kremlin de kısa bir açıklama yaparak, kazanın Polonya Devlet Başkanı ve üst düzey yetkililerinin "Katin Katliamı"nın 70. yıl anma töreni için ülkelerine gelirken ve Rusya'nın sınırları içinde gerçekleşmesinden dolayı çok üzgün olduklarını, Rusya halkının Polonya halkının acılarını paylaştığı ve ülkelerınde yas ilan ettiklerini ve Rusya televizyonlarının yayın akışlarını değiştirdiğini ifade etti. (Kaynak: soL)