13 Nisan 2010 Salı

CHP ve BDP arasında bir ilk

CHP'nin parlamentoda BDP ile ilk teması bugün gerçekleşti..

AKP ve MHP Gruplarını ziyaret ederek üç maddenin paketten ayrılmasıyla ilgili teklifi sunan CHP Grup Başkan Vekilleri, bugün de BDP Grup Başkan Vekillerini ziyaret etti. Ziyaret, CHP'nin parlamentoda BDP ile ilk teması olması açısından ilk olma özelliğini taşıyor. CHP, kapatılan DTP döneminde de BDP ile temas kurmamıstı. 2007 seçimlerinden bu yana ilk ziyaret

CHP'nin etkili silahları BDP ziyaretinde
CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği teklifi konusundaki önerileriyle ilgili BDP grubunu ziyaret etti.

Ziyaretin ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Anadol, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın açıklamalarının ardından, dün AK Parti ve MHP'yi, bugün de BDP'yi ziyaret ettiklerini ifade etti.

Teklif BDP'ye iletildi
Anadol, "Tartışma konusu olan Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yeniden yapılanması ile parti kapatılmasıyla ilgili yapılan değişikliklerin çıkarılarak geri kalanlar üzerinde mutabakat sağlanması ve herhangi bir referanduma yol açmayacak şekilde Meclisin uzlaşmasıyla bunların 367'yi aşarak kabul edilmesi, diğerlerinin referandum konusu olması yönündeki düşüncelerimizi ve teklifimizi bugün BDP grup başkanvekillerine ilettik, fikir alışverişinde bulunduk" diye
konuştu.

"Diyalog oluşması sevindirici"
BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız da Anayasa tartışmaları vesilesiyle Meclisteki partiler arasında diyalog oluşmasının sevindirici olduğunu söyledi.

CHP ile BDP arasında da böyle bir diyaloğun gelişmesinin, Türkiye'de özgürlüklerden, demokrasiden yana olan güçleri sevindirecek, umutlandıracak birdurum olduğunu dile getiren Yıldız, CHP'nin önerilerini parti yetkili kurullarında değerlendireceklerini ve görüşlerini açıklayacaklarını belirtti.

Yıldız, şunları kaydetti: "Anayasa tartışmalarının yoğun yaşandığı bir dönemde, CHP'nin grup başkanvekillerine, biz de sosyal demokrat bir parti olarak, sosyal demokratların bu dönemde özgürlükler ve Anayasa noktasında karşı önermelerinin olması, bu konuda bir birliktelik sergilememiz gerektiğine ilişkin görüşlerimizi sunduk.

İktidar partisinin yeni sivil bir Anayasa, özgürlükler konusunda samimiyetini aslında test edebileceğimiz bir süreçten geçiyoruz. Bunu da daha çok demokrasi, özgürlükler noktasındaki önermelerimizle test edebiliriz diye düşündük ve bunu paylaştık."

AKP'nin teklifine red
Bir soru üzerine, AKP'nin teklifine bu haliyle destek vermeyeceklerini açıkladıklarını anımsatan Yıldız, "Bu tartışmanın başlamış olması toplumda bir rahatlamaya yol açtı. Parlamento ve Parlamentodaki muhalefet çalışıyor. Siyasi partiler, reddetme noktasından, bu konuları görüşme aşamasına geldi. Bu çok olumlu bir durumdur. Bu toplumu rahatlatıyor, gerginliği düşürüyor.

Bu açıdan sevindirici. Umuyoruz ki toplumu daha da rahatlatacak önerileri sunma aşamasına geleceğiz" diye konuştu.

Türk'e yapılan saldırıya kınama
Gazetecilerin, BDP Grup Başkanvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız'ın yakalarındaki siyah kurdelenin ne anlama geldiğini sormaları üzerine, Yıldız, "Dün Ahmet Türk'e yapılan saldırı, gazeteci Evrim Alataş'ın vefatı ile geçen yıl 14 Nisanda partimize yönelik gerçekleştirilen operasyon sonucu yüzlerce arkadaşımız şu an cezaevinde, onun da üzerinden bir yıl geçti. Bunları simgeleyen bir durumdur. Bir kaç faktörün üst üste gelmesiyle üzüntümüzü ifade ettiğimiz bir gün haline gelmiştir" dedi.