9 Nisan 2010 Cuma

Washington Post: Erdoğan pragmatik bir kapitalist

The Washington Post, Başbakan Erdoğan'ı böyle tanımladı..

ABD’de yayınlanan Washington Post gazetesi, Türkiye’nin Ortadoğu’ya ekonomik yatırımlarla nüfuz etmeye çalıştığını ve Başbakan Erdoğan’ın “Para ve pazar yaratmaya çalışan pragmatik bir kapitalist” olduğunu yazdı.

'Suriye Türkiye'dir'
Janine Zacharia imzalı yazıda özetle şöyle denildi: Türkiye ile Suriye arasındaki sınır kısıtlamalarını kaldırdıktan sonra Gaziantep’teki Sanko Alışveriş Merkezi’ne akın eden Suriyelilerin sayısı on kat arttı. Suriyeli bir mühendis, ‘Suriye Türkiye’dir’ diyor. Bu gelişen ticaret, Türkiye’nin komşularıyla ekonomik bağlar kurmak yoluyla politik ilişkilerini istikrara kavuşturma ve bölgedeki nüfuzunu artırmasının işareti.

Pragmatik bir kapitalist
İran’ı da içine alan bu ticari yatırımlar ABD ve İsrail’de NATO’nun bu Müslüman üyesinin yeni bir radikal ittifak kuracağı yolunda kaygılar yaratıyor. Erdoğan’a yakın Türk iş adamları agresif şekilde yeni pazarlar arıyor ve bu bir dış politika stratejisi. Bazı analistlere göre Erdoğan “Bir ideologdan çok para ve pazar yaratmaya çalışan pragmatik bir kapitalist.” Türkiye kültürel etkisini de ihraç etmeye çalışıyor.

Hükümetin yapmadığı tek şey
Dizi yıldızı Kıvanç Tatlıtuğ’un Türkiye’nin tanıtımına etkisi o kadar yüksekti ki Dışişleri Bakanı’na Bulgaristan’da ‘bu diziyi propaganda amacıyla siz mi yaptırıyorsunuz’ sorusu soruldu. O ise ‘hükümetin yapmadığı tek şey’ cevabını verdi.