15 Şubat 2009 Pazar

14/02/2009 İngiltere’nin işgal harcaması 4,5 milyar sterlin İngiltere’nin Afganistan ve Irak’taki yıllık askeri harcamalarının 4,5 milyar sterlini aş

İngiltere’nin Afganistan ve Irak’taki yıllık askeri harcamalarının 4,5 milyar sterlini aştığı bildirildi. Resmi rakamlarına göre, geçen mali yılda Afganistan ve Irak için harcanan
4,5 milyar sterlin, önceki yılla karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 50 oranında artış anlamına geliyor.
Afganistan için yaklaşık 2,6 milyar sterlin harcandığı, bu rakamın 2007 mali yılında 1,5 milyar sterlin olarak kaydedildiği belirtildi. Paranın büyük bölümünün yollara konulan bombaların tehdidi altında bulunan İngiliz askerinin korunabilmesi için daha sağlam zırhlı araçların alımına harcandığı bildirildi.
Basra’dan ve Irak’tan çekilmeye hazırlanan İngiltere’nin buradaki masrafının da artış gösterdiği ve 2 milyar sterline kadar çıktığı açıklandı. Bu rakam, bir önceki mali yılda ise 1,5 milyar sterlin olarak gerçekleşmişti. Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu artışın daha çok İngiltere’ye geri getirilmesinde fayda görülmeyen askeri araç gerecin savaş kaybı olarak demirbaştan düşülmesinden kaynaklandığına işaret edildi.
HER GEÇEN GÜN YENİ MASRAF DEMEK
Savunma Bakanlığının açıklamasını değerlendiren Liberal Demokrat Parti gölge Savunma Bakanı Nick Harvey, Irak’ta İngiliz askerinin geçirdiği her yeni günün Savunma Bakanlığına yüz binlerce sterline mal olduğunu söyledi.
Harvey, İngiliz hükümetinin bu kez sözünü tutup en kısa zamanda Basra’dan çekilmeyi tamamlaması gerektiğini belirtti. Harvey, Afgfanistan’la ilgili olarak da NATO’nun bütün müttefiklerinin ağırlıklarını buradaki “barışa ve istikrara hizmet için” koymaları ve İran gibi bölgesel güçlerin desteğinin de sağlanması gerektiğini söyledi.
SAVAŞ PAHALI BİR İŞ
Muhafazakar Partili bir milletvekili olan, ancak aynı zamanda Başbakan Gordon Brown’a güvenlik konularında danışmanlık yapan Patrick Mercer ise, tablonun kendisini şaşırtmadığını belirterek, “Savaş pahalı bir iştir ve küresel ekonomik kriz savaşla ilgili her şeyi daha pahalı hale getirmiştir” dedi.
Savunma Bakanlığının 2001 yılından bu yana Irak ve Afganistan’daki çatışma bölgelerinde harcanan parayla ilgili açıklamalarına göre, İngiltere’nin bu iki cephede son 8 yılda harcadığı toplam rakamın 14 milyar sterlin olduğu da ortaya çıkıyor. Buna, yapılan insani yardımların dahil olmadığı belirtiliyor.
İngiltere’nin Afganistan’daki askeri harcamalarının ise, ABD’den gelen baskılar yönünde davranılıp bu ülkeye daha çok İngiliz askeri gönderilmesi halinde daha da artması bekleniyor. İngiltere’nin bu ülkede halen 8 bin askeri bulunuyor.
İngiltere’nin savunma bütçesinin bu yıl 500 milyon sterlinlik artışla 38 milyar sterlinin üzerine çıkması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)