5 Şubat 2009 Perşembe

Hükümetten memur açılımı: Grev yasak!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca meclise sunulan yasa tasarısı ile sayısı 11 olan işkolları yeni bir düzenleme ile 10’a indiriliyor. Bunun yanında sendika ve konfederasyonların olağan genel kurul toplama süresi 3 yıldan 4 yıla çıkarılıyor. Özel güvenlik personeline, ceza infaz kurumlarında çalışanlara, 100 ve daha fazla kamu görevlisi çalışan iş yerlerinin en üst amirleri ile yardımcılarına sendika üyesi olabilme imkânı tanınıyor.

Devlet memurlarına şu anda grev ve toplusözleşme hakkı tanınmıyor. Bu hakların tanınmasını içeren karar daha önce AİHM’den gelmişti. AİHM kararı, kanun hükmünde bir karar niteliğinde olmasına rağmen devlet tarafından belirli düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bu düzenlemeler bugüne kadar yapılmadı ve yeni yasa tasarısı da bu konularda bir düzenlemeyi içermiyor. Doğal olarak devlet memurlarının grev yasağı fiilen devam ediyor.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yetkililerince yapılan açıklamada ise "taslak tartışmalarında grev ve toplusözleşme hakkı ile ilgili uluslararası mahkemelerce verilen kararların Türkiye’de uygulanmasını sağlayacak düzenlemeler için gerekli taleplerde bulunulacağı" belirtildi.