9 Şubat 2009 Pazartesi

74 yıl sonra Yeniden'Dersim'


Dersim Belediyesi, faaliyetleriyle ilgili kentteki billboardlara astırdığı afişlerin altına 'Dersim Belediyesi' imzasını kullanarak bir ilki gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, 'Bizim amacımız bu kentin asıl adı olan ve bu halkın hiçbir zaman unutmadığı Dersim adının iadesidir' diye konuştu.

Dersim adı 1935 yılında 'Tunceli Kanunu' ile değiştirilerek 'Tunceli' olarak ilan edildi. Dersim adı, kimine göre 'Tunç gibi sağlam insanların yeri', kimine göre ise o dönem devlet yetkililerinin buradaki insanları aşağılamak amacıyla Tunç Devri'nde kalan insanların yaşadığı yer anlamına gelen 'Tunç eli' olarak değiştirildi. Halk arasında Dersim adı yoğun olarak kullanılsa da resmi makamlarda ve yazışmalarda söz konusu adın kullanılması yasak.

Ancak Dersim Belediyesi, bir ilki gerçekleştirerek 5 yılık faaliyetlerinin yer aldığı afişlere 'Dersim Belediyesi' yazarak billboardlara astı. Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Tunceli'nin asıl adının Dersim olduğunu ifade etti. Halkın çoğunlukla Dersim ismini kullandığına dikkat çeken Abdil, 'Bu güne kadar festivallerde olusun diğer birçok resmi ve gayri resmi ortamlarda bu kentin asıl adı olan Dersim'i kullandım' dedi.

Billboardlarda, 'Dersim Belediyesi' yazmalarının amacının 1935'te Tunceli olarak değiştirilen Dersim adının geri verilmesi olduğunu belirten Abdil, 'Dersim ifadesini kullanıldığı için haklarında çok sayıda dava da açılmış. Ama bizim amacımız bu kentin asıl adı olan ve bu halkın hiçbir zaman unutmadığı Dersim adının iadesidir' diye konuştu.

LEYLA SÖĞÜT / DİHA