27 Şubat 2009 Cuma

Sendikalar ve CIA’dan kriz uyarısı

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) tarafından yapılan açıklamalarda, küresel ekonomik krizin ülkelerde “karışıklıklara” neden olabileceği uyarısı yapıldı.
Bütün dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizden dolayı işten çıkarmaların 2010 sonuna kadar devam edeceğini öngören ETUC Genel Sekreteri John Monks, işten çıkarılma korkusunun grev ve protestoları beraberinde getireceğini söyledi.
“İnsanlar özellikle bankalara çok kızgın ve işini kaybetme korkusu giderek artmaya başladı” diyen Monks, krizin insanları yavaş yavaş sokağa dökme pozisyonuna geldiğini ifade etti.
MEYDANLARDOLACAK
John Monks, son aylarda İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan ve Baltık ülkelerindeki protestolar, yasadışı grevler ve sokak çatışmalarının işsizliğin getirdiği sosyal problemlerden kaynaklandığını vurguladı.
Avrupa’da birçok liderin krizden dolayı baskı altında olduğuna işaret eden John Monks’a göre yakında meydanlar protesto ve grevlerden dolayı dolacak.
Krizin etkisinin 2010’un sonuna kadar devam edeceğini öngören ETUC Genel Sekreteri, sosyal patlamanın endişe verici boyutlara ulaşmaması için acil ekonomik tedbirler uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.
CIA’NIN İLK GÜNDEMİ EKONOMİK KRİZ
ABD’deki yeni yönetim tarafından göreve atanan CIA Başkanı Leon Panetta ise gazetecilerle bir araya geldiği ilk toplantısında “bir istihbarat kuruluşu olarak tüm dünyadaki genel ekonomik durgunluğun etkilerine özellikle dikkat etmeleri gerektiğini” dile getirdi.
CIA Başkanı Panetta, ekonomik koşulların Çin, Rusya ve diğer ülkelerin dış politikalarını nasıl etkilediğinin de CIA tarafından bilinmesi gerektiğini savundu.