24 Şubat 2009 Salı

TEHDİTÇİ BAKANA İSTİFA ÇAĞRISI

“Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler, her projelerini Ankara’dan geçiremiyor” diyen Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e tepki yağdı. Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, bu sözleriyle ‘Ya bizden yanasınız ya da yoksunuz’ diyen Şahin’in suç işlediğini belirtti. DTP’li Sarıkaya da, bu anlayışın sonuçlarını DTP’nin yönetiminde olan belediyelere yönelik yaklaşımda gördüklerini dile getirirken, ÖDP Genel Başkanı Kozanoğlu, “Bakan bilineni itiraf etti” diye konuştu.
TÜZEL: BAKAN SUÇ İŞLEDİ
Adalet bakanının sözlerinin, Başbakan’ın Diyarbakır’da verdiği mesajı tamamladığını belirten Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, “Bunların söylediği şu: ‘Ancak AKP’ye oy verirseniz size hizmet gelir.’ Bu siyasi bir şantajdır. AKP bu seçimlerden sonra, yerelde ve merkezde iktidarını ve mevcut politikalarını sağlamlaştırmak istiyor” şeklinde konuştu. “Adalet bakanı, hukuku temsil eden kurumun başında duruyor ama bu söyledikleriyle suç işliyor” diyen Tüzel, “Bu, hem bir itirafın dile getirilmesidir, hem de bir suçtur” dedi. Hükümetin bir taraftan halka, ‘Herkesin hükümetiyiz, herkesi kucaklıyoruz’ dediğini belirten Tüzel, “Ama adalet bakanının sözleri başka bir şeye işaret ediyor. Hükümet, ‘Ya benden yanasınız ya da yoksunuz, beni desteklediğiniz sürece benden hizmet alabilirsiniz’ diyor” şeklinde konuştu. Başbakan’ın Diyarbakır mitinginde yaptığı konuşmaya dikkat çeken Tüzel, “Başbakan, sanki kendi kasasından çıkıyormuş gibi, buralara bütçe verdiklerini söylüyor. Bu para zaten halkın parası” dedi. Bu söylemlerin AKP’nin gerçek yüzünü gösterdiğini ifade eden Tüzel, “Halkımız bunların gerçek yüzünü daha iyi görmektedir. Bütün gücümüzle AKP’den kurtulmak üzere mücadelemizi büyütmeliyiz” dedi. Tüzel, Şahin’in istifa etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
SARIKAYA: BU ANLAYIŞI YAŞIYORUZ
DTP Genel Başkan Yardımcımsı Mustafa Sarıkaya da partilerinin yönetimde bulunduğu 56 belediyenin 5 yılda birçok sıkıntı ile karşı karşıya olduğunu, özellikle, bakanlıklarda ve bakanlıklara bağlı bankalarda yapılan işlemler için birçok prosedür engeline takıldıklarını söyledi. Sarıkaya, “Adalet bakanını açıklaması boşa yapılmış bir açıklama olabilir. Ama doğru bir açıklama” dedi. Yıllardan beri yaşadıkları sıkıntıları bildiklerini ve bunları dile getirdiklerini söyleyen Sarıkaya, adalet bakanının yaptığı açıklama ile bunun bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. Sarıkaya, Başbakan’ın seçim alanlarında yaptığı açıklamalarda da adalet bakanını tescil ettiğini kaydetti. Hükümet partisinin, hükümet olmanın imkanlarını da kullanarak, halkın karşısına çıkıp oy isteyebildiğini ifade eden Sarıkaya, “Çıkıp bu şekilde oy talep etmeleri utanılacak bir durumdur” dedi.
KOZANOĞLU: BAKAN BİLİNENİ İTİRAF ETTİ
Adalet Bakanı Şahin’in sözlerinin bir itiraf olduğunu söyleyen, ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu “AKP’nin, kendinden önceki hükümetler gibi halka değil yandaşlarına hizmet götürdüğü gerçeği itiraf edilmiş oldu” dedi. Şahin’in sözleriyle hükümetin suçüstü yakalandığını dile getiren Kozanoğlu, “Bakanın sözlerini Başbakan Erdoğan’a bir sormak lazım” şeklinde konuştu. Bunun aynı zamanda açık bir tehdit olduğunu söyleyen Kozanoğlu, “Ama halkımız bu tehditlere pabuç bırakmaz. Vatandaş oyuna, onuruna sahip çıkacaktır. Bu seçimlerde bütün ülke AKP zihniyetine bir dur demelidir” dedi. Bu seneki seçimlerin sadece yerel seçim olmadığını ifade eden Kozanoğlu, “Bu seçimler genel seçim öncesi bir hesaplaşma olarak görülmelidir” dedi. (HABER MERKEZİ)
CHP, ERDOĞAN’A ŞAHİN’İN SÖZLERİNİ SORDU

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, verdiği soru önergesinde, Başbakan Erdoğan’a, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in tepkiye yol açan sözlerini sordu.
Çöllü, Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Şahin’in Antalya’da yaptığı konuşmayı Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı’nın “Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara’dan geçiremiyor. Maalesef bu Türkiye’nin gerçeği. O nedenle halkıyla, hükümetiyle, devletiyle barışık mahalli yöneticiler işbaşında olursa, bizim sorunlarımız daha çok çözülür” dediğini hatırlatan Çöllü, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
*Adalet Bakanı’nın, seçim çalışmalarında yaptığı tehdit içeren bu değerlendirme ne anlama gelmektedir?
*Bu açıklama demokrasi ile bağdaşmakta mıdır? Hükümetiniz ile ‘zıtlaşan yerel yönetimler’ tanımının kapsamı, yalnızca muhalefet partilerinin yönetimde olduğu belediyeler midir?
*İktidarınız döneminde hangi belediyelerin projelerine engel çıkarıldı?
*Yerel seçimlerden sonra da ayrımcılık içeren uygulamalarınızı devam ettirecek misiniz?”
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de yaptığı yazılı açıklamada, “Adalet Bakanı’nın sözleri tüm vatandaşlarımızın AKP’ye biata zorlandığının itirafıdır” dedi. Ersin, Şahin’in artık bakanlık koltuğunda oturmaması gerektiğini kaydetti..
ŞAHİN’İN TARTIŞILAN SÖZLERİ

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, önceki gün seçim çalışmaları için gittiği Antalya’da, merkezi hükümetle iş birliği içinde olan belediyelerin daha çabuk çözüm ürettiğini söylemiş ve şöyle devam etmişti:
“Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler, her projelerini Ankara’dan geçiremiyor. Maalesef bu Türkiye’nin gerçeği.
O nedenle halkıyla barışık, hükümetiyle barışık, devletiyle barışık mahalli yöneticiler işbaşında olursa, bizim sorunlarımız daha çabuk çözülür.”
AKP Şahin’i, Şahin de kendisini savundu

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, “Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara'dan geçiremiyor” sözlerini “Yuvacık Barajı” projesini örnek göstererek savundu.
Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Canikli, Şahin'in sözlerinin yanlış anlaşıldığını öne sürerek, şöyle devam etti: “Sayın Bakan bir realiteden bahsediyor. Yuvacık Barajı'nın bugün yaşandığını düşünelim. Böyle bir talebin İzmit Belediyesi'nden geldiğini düşünelim. Hazine'nin garantisini istediğini farz edelim. Şimdi Hükümet böyle bir projenin yanlış, kaynaklarının Hazinenin kaynaklarının çok kötüye kullanılacağını, böyle bir projenin yanlış olduğunu ileri sürer ve aralarında bir çatışma çıkarsa işte bir zıtlıktır. Hükümetten böyle bir finansman modeline evet demesi ve Hazine'nin kendisini 3-4 Milyar Dolarlık bir yatırıma sokacak projeyi imza atmasını bekleyebilir misiniz. İşte zıtlaşma budur. Sayın Bakanın söylemek istediği de budur. Sayın Bakanın söylediği projelerle ilgilidir.”
Canikli'nin bu sözleri, AKP ve Hazine'nin, AKP dışındaki partilere ait belediyelerden gelen talepler konusunda zorluk çıkardığı yönündeki eleştirileri akıllara getirdi.
ŞAHİN, SÖZLERİNİN ARKASINDA DURDU
Adalet Bakanı Şahin ise, dün şu açıklamayı yaptı: “Ben burada AK Parti sözünü kullanmadım. Merkezi hükümetten proje yapıp destek isteme konusunda muhalefet partili belediyelerin isteksiz olduğunu söyledim. Merkezi hükümetle işbirliği içindeki belediyelerin daha fazla başarılı olduğunu söyledim. Biz herkesin hükümetiyiz. Belediye başkanları da öyle hareket etmeli. Yerel yönetimlerin isteksizliğini kastettim. Bir parti ismi vermedim.”