5 Şubat 2009 Perşembe

Brezilya’da polis bir genci öldürdü, gecekondular ayaklandı, polis bölgeyi ablukaya aldı

Brezilya’da Sao Paolo’ya bağlı bir gecekondu mahallesi, son birkaç ayda aşırı derecede artan şiddet olaylarının polisin bir genci tutuklamak üzere kovalarken öldürmesi üzerine patlayan isyan nedeniyle özel harekat polisinin kuşatmasına alındı. Elliye yakın zırhlı ve silahlı araç, iki helikopter ve yüzlerce özel donanımlı polisle ablukaya alınan gecekondu mahallesinde polis, ev baskınları yapmaya başladı.

Paraisopolis adlı 80bin nüfuslu mahallede, polisin bir genci vurarak öldürmesi sonrasında polisle bir grup genç arasında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından gerçekleşen ve son yılların en büyük polis operasyonu olarak anılan abluka üzerine bir açıklamada bulunan devlet başkanı Lula Da Silva, “Şu anda mahallede durum kontrol altında. Rio de Jenario’da dar gelirliler için 500bin konut inşa etmeyi ve yeni iş alanları yaratmayı planlıyoruz” sözlerini sarf etti.

Gece boyunca çatışmaların sürdüğü mahallede polisle çatışan gençler, zırhlı araçların sokak aralarına girememesi için araçlar ve lastikler yakarak yollara barikat kurmuş durumda. Olayların yatışmaya başladığı ve polisin bölgeyi kontrol altına aldığı bugün ise Sao Paolo kamusal güvenlik sekreteri Ronaldo Mazargao, “olaylarda üç polis vurularak yaralandı, otuzdan fazla kişi de tutuklandı” dedi.

Brezilya’nın büyük kentlere yakın varoşları yoksulluk, şiddet, sefalet ve uyuşturucunun yüksek seviyede kol gezdiği mahalleler olarak biliniyor. “Sıfır yoksulluk” programıyla yeniden seçilmiş olan devlet başkanı Lula Da Silva’nın patronlara verdiği ekonomik tavizler nedeniyle bu programın ıskartaya çıkmış olduğu, bu tür gecekondu isyanlarıyla bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Hatırlanacağı üzere 2002 yılında yönetmen Fernando Meirelles’in Paulo Lins’in romanından senaryolaştırarak çekmiş olduğu “Tanrı Kent” adlı film de Brezilya’nın yoksul varoşlarındaki günlük yaşantıyı çarpıcı biçimde anlatıyordu. Polisin bir genci vurarak öldürmesi sonrasında yaşanan isyan dalgası ise önce Fransa’da göçmenlerin yaşadığı banliyöleri, yakın zamanda da Yunanistan’daki gençleri ayaklandırmıştı.

[Latinbilgi – S.T.]