9 Şubat 2009 Pazartesi

KKübalı doktorlar Guatemala'da bilim forumuna katıldı


Guatemala’da çalışan Kübalı Tıp Tugayları’nın (BMC) Yedinci Bilim Forumu dahilinde geçtiğimiz haftasonu, anne çocuk programı, bulaşıcı hastalıklar ve sağlık sistemleri araştırmaları hakkında 60 kadar konferans düzenledi.

BMC kordinatörü Jose Ramon Ruiz ‘Bu, bizim sağlık uzmanlarımızın, yalnızca küçük bölgelerde insanlara yardımcı olmalarının değil aynı zamanda sağlık sorunlarını araştırarak yöntem ve stratejiler geliştirdiğinin bir göstergesidir’ açıklamasında bulundu.

Doktor Tania Pulido ve Abel Barrios'un ‘Normal doğumda pelvik sunum’ adlı çalışması, anne ve çocuk ölümlerini önlemeye yönelik öğretici değeri nedeniyle ödüllendirildi.

Birkaç diğer çalışma ise şöyle: Ania Carmenate ve Andres Vazquez'in hazırladığı ‘Sayaxche'de kırmızı alarm’, enfeksiyonel hastalıklar ve dahiliye uzmanı Gladis Blanco'nun hazırladığı "Tüberküloz ve tedavi sürecindeki hastaların özellikleri".

Maite Suarez ve Rebeca Spaizman'ın Jalapa bölgesinde; cinsel istismar ve çocuk istismarı üzerine yaptıkları çalışmaya özel olarak değinildi.

BMC dekanı Madeleine Garcia bu konferansların sahip olduğu düzeyin oldukça yüksek olduğuna dikkati çekti ve farklı bölümlerde çalışan katılımcıların aralarında tecrübe ve bilgi paylaşımı için bu tip organizasyonların öneminin altını çizdi.

Küba'nın Guatemala Büyükelçisi Omar Morales ise bu çalışmalara katılanları ve genel olarak Küba Tıp Tugayları'nı (BMC) 10 yıldır bu ülkedeki çalışmalarından dolayı tebrik etti.

ELAM (Latin Amerika Tıp Okulu-Havana) mezunları, Guatemala sağlık personeli ve Pan-Amerikan Sağlık Örgütü gibi tüzelliklerin temsilcileri de bu foruma katıldı

Prensa Latina / 09.02.09