20 Şubat 2009 Cuma

Köylülerden çiftetellili yol kapatma eylemi

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi ile Aydınlar, Pınarcık ve Soğanlıyörük köyleri arasında yolcu taşıyan kooperatife ait minibüslerin taşıma belgelerinin mahkeme kararı ile iptal edilmesi üzerine köylüler, Ereğli ile Ormanlı Beldesi arasındaki yolu ulaşıma kapattı. Yolda lastik yakıp, davul zurna eşliğinde çiftetelli oynayarak araçları yoldan geçirmeyen köylülerle, jandarma arasında zaman zaman arbede çıktı. Köylüler, Kaymakam Osman Ekşi tarafından ikna edilerek 4 saat sonra yolu ulaşıma açtı.

Ereğli ile Ormanlı Beldesi arasında yolcu taşımacılığı yapan Delihakkı Subaşı Kooperatifi, Ekip Taşıyıcılar Kooperatifi'nin, Ereğli ile Aydınlar, Pınarcık ve Soğanlıyörük köyleri arasında yolcu taşımacılığına başlaması üzerine, aynı güzergah üzerinde ikinci bir kooperatifin yolcu taşıyamayacağı gerekçesiyle Zonguldak İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, Ekip Taşıyıcılar Kooperatifi'ne ait 12 minibüsün yolcu taşıma belgelerini iptal etti. Bunun üzerine Ereğli ve Ormanlı'ya gidebilmek için her gün yaklaşık 4 kilometre yürümek zorunda kaldıklarını belirten Aydınlar, Pınarcık ve Soğanlıyörük köylerinde yaşayan yaklaşık 500 kişi bu sabah Ereğli ile Ormanlı Beldesi arasıdaki yolu ulaşıma kapattı.
Yolun Pınarcık Köyü Mevkii'nde lastik yakıp, davul zurna eşliğinde çiftetelli oynayan köylüler, araçların geçişlerine izin vermedi. Jandarma ekiplerinin uyarısına rağmen yolu açmayan köylüler, Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi'nin gelmesini istediler. Mevcut minibüslerin kendilerini köylerine kadar götürmediğini, ana yol üzerinde indirdikleri ve köylerine kadar yaklaşık 4 kilometre yürümek zorunda kaldıklarını öne süren vatandaşlar, Ekip Taşıyıcılar Kooperatifi'nin yeniden faaliyete geçmesini istedi. Eyleme katılan Ereğli Anadolu Lisesi öğrencisi 12 yaşındaki Emre Acar, “Okula gidemiyoruz, sınavım vardı giremediğim için sıfır alacağım. Her gün aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.
Bu arada yolda uzun araç konvoyu oluştu. Köylüler, aralarından geçmek isteyen bir sürücünün önüne geçince gerginlik yaşandı. Otomobilin üzerine çıkıp aracı sallayan vatandaşlara jandarma müdahale etti. Jandarma ve vatandaşlar arasında arbede yaşandı. Bunun üzerine jandarma cop kullanarak vatandaşları aracın yanından uzaklaştırdı.
Bu sırada olay yerine gelen Kaymakam Osman Ekşi, vatandaşları yolu açmaları için ikna etmeye çalıştı. Ortada bir mahkeme kararı olduğunu söyleyen Kaymakam Ekşi’nin, mağduriyetlerinin giderileceği konusunda söz vermesi üzerine vatandaşlar yaklaşık 4 saat süren eylemlerini bitirdi.(dha)