17 Şubat 2009 Salı

Gaz bombası kör etti

Bölgenin bir çok il ve ilçesinde önceki gün yapılan eylemlere polisin saldırısının sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle sokağa çıkanlara müdahale eden polis bir çok kişiyi yaraladı. En az 77 çocuk ise gözaltında.
Şırnak’ın İdil ilçesinde polisin attığı gaz bombasının gözüne isabet etmesi sonucu ağır yaralanan 16 yaşındaki İ.Ş adlı çocuk ise sol gözünü tamamen kaybetti.
GÖZÜNÜ KAYBETTİ
Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan İ.Ş’nin burnunda da kırıklar olduğu tespit edildi. Ağabeyi Abdulmuttalip Ş. “İdil Savcılığı bize ‘Kardeşinin gözü gaz bombasıyla değil arkadaşlarının attığı taşlarla kör oldu’ diyor. Ama kardeşimin gözünü polisler kör etti” dedi.
Kardeşinin gözünü, Z. ve M adındaki polislerin attığı gaz bombası nedeniyle kaybettiğini ifade eden Şen, şunları dile getirdi: “Kardeşim evin bahçesinde çalışırken polisler rastgele gaz bombası atıyorlar etrafa. Ve atılan gaz bombalarından biri kardeşimin gözüne çarpıyor. Kardeşim evin bahçesinde olduğu için biz onun gözüne değen gaz bombasını da bulduk. Ve bizim elimizde. Ancak buna rağmen hem doktorlar hem de İdil Savcılığı bize bu konuda rapor vermiyorlar. Kardeşim henüz 16 yaşında ama hayatı karardı. Kardeşimi vuran polisleri de biliyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.
İ.Ş’nin avukatı Veysel Vesek de, doktor ve savcılığın rapor vermemesinin hukuk dışı olduğunu belirterek, dava açacaklarının söyledi. İdil Yatılı İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisiydi.
ÇOCUKLAR GÖZALTINDA
Diyarbakır’da gözaltına alınan 12 çocuk ise serbest bırakıldı. Ancak hala gözaltında bulunan 35 kişiden 16’sının da çocuk olduğu öğrenildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı eylemin “izinsiz” olduğu iddiasıyla inceleme başlatırken, polis saldırısı ise yarın protesto edilecek. Diğer illerde yaşananlar ise şöyle: Adana’nın Gülbahçe, Dağlıoğlu ve Karasu mahallelerinde dün gerçekleşen protesto gösterilerinde 18 yaşından küçük 21 çocuğun gözaltına alındığı belirtildi.
İzmir’de Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gerçekleştirilen ev baskınlarında 18 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Bozyaka Terörle Mücadele Şubesi’nde tutuluyor.
Batman’da 15 Şubat gösterilerine gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale eden polis, 40’ı çocuk toplam 80 kişiyi gözaltına aldı. 40 çocuk, Çocuk Şubesi’ne, 18 yaşından büyük 40 kişi de İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Kentte çok sayıda yaralı olduğu da bildirildi.
DTP Antalya il örgütü 15 Şubat nedeniyle Kışlahan Oteli önünde bir basın açıklaması yaptı. Polisin kimlik sorması dikkat çekti. Yapılan açıklamada “Kürt sorununda demokratik, onurlu çözüme gidilmesi” talep edildi.
Bir açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek de, olayların büyümesine kolluk kuvvetlerinin kullandığı şiddetin yol açtığını belirtti. (HABER MERKEİ)

BEBEKLERİ YARALADILAR

Hakkari’de Öcalan’ın yakalanmasını protesto gösterilerine müdahalenin ardından, polis ve kar maskeli özel harekat timlerinin evlere baskın düzenlediği öğrenildi. Evlerin kapılarını kırıldığı, kadın ve çocukları dövdüğü iddia edildi. 1’ altı aylık bebek olmak üzere toplam 4 kişinin yaralandığı olayı anlatan Yıldız Demir isimli vatandaş şunları söyledi: “Kapılarımızı kırıp içeri girdiler. Ben ve küçük çocuğum evdeydik. 3-4 kar maskeli polis tekmelemeye başladı. Kendimi çocuğum darbe almasın diye onun üzerine attım. Vücudum morluklar içinde kaldı. Bebeğim gaz bombası yüzünden az kalsın boğuluyordu, kendimi zor dışarı attım.”
Çocuğunu beşiğine koyduğu sırada ayağına taş parçası isabet eden Ayşe Demir de, “Bebeğim camın yanında yatıyordu, taş isabet etti. Başbakan İsrail’in Filistinli çocuklara yaptığını çıkıp anlatıyor. Ancak hiçbir suçumuz yokken kendi polisi bizim evimizi basıp, bizi dövmeye başladı” diye konuştu.
AHMET TÜRK : SORUMLU BAŞBAKAN

DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, dün partisinin genel merkezinde bir basın toplantısı yaptı. Bölgede yapılan protesto gösterilerine yönelik saldırıların sorumlusunun Başbakan Erdoğan olduğunu söyleyen Türk, “Davos şovuyla, sahte şiddet ve İsrail karşıtlığı yapan, halkların en masum taleplerini bir şova dönüştürerek savunmayı siyasi gelenek haline getirmiş olan Başbakan Erdoğan ve AKP Hükümeti, bu saldırıların sorumlusudur. Bu kadar ikiyüzlü, bu kadar halkların gerçekleri ve değerleriyle alay eden, bunu ranta dönüştüren bir siyaset ve hükümet görülmemiştir” dedi.
Kürtlerin onuruna, kimliğine sahip çıkarak yıllardır meşru ve haklı taleplerinin kabul edilmesi için her şeyi göze alan bir mücadele yürüttüklerine vurgu yaptı.