15 Şubat 2009 Pazar

Dersim halkı satılık değildir

Gebze Tuncelililer Derneği'nin AKP uygulamalarına istinaden yaptığı basın açıklaması:
Dersim halkı satılık değildir
Dersim tarihi insanlığın yüz yüze kalabileceği en korkunç kıyımların zulmü olduğu kadar, direnmenin insanlaşmasının da tarihidir.

Tarihsel hafızamıza yer eden bu zulüm ve katliamları unutmayacağız, unutmayacağımız gibi direnenleri de asla unutmayacağız. Sırtını Dersim, Munzur ve Mercan dağlarına vererek direnen Alişerler, Şahinler, Qopolar, Şehit Rızalardan bugüne uzanan isyan ve direniş geleneği özgürleşme isteği Munzurlardan cansuyunu alarak onlarca yüzlerce kez yeniden filizlenmiştir.

Onlar bizim dünümüzün, tarihimizin, kültürümüzün ve geleceğimizin cesur mayasıdır. 70 yıl önce Dersim'in kan içinde boğulan direnişi bugünde coğrafyamızın insansızlaştırılmasına, doğamızın örselenmesine ve yok edilmesine karşı tavır alışımıza ilham kaynağı olmakta, demokratik zeminde mücadelemize güç katmaktadır.

Bölgemizde yıllardır sürdürülen baskı ve zulümden dolayı köylerimiz yakıldı, abluka ve ambargolar altında açlığa mahkum edildik. Dilimiz, kültürümüz, değerlerimiz erezyona uğratılmak istendi. Barajlarla coğrafyamız yok edilmek istenmekte, güvenlik gerekçesiyle ormanlarımız yakılmaktadır. İstihdam adı altında insanlarımıza koruculuk dayatılmaktadır. Bütün bu uygulamalar dünden bugüne hız kesmeden devam ederken son süreçte özellikle yerel seçimlerin yaklaşmasıyla beraber AKP Hükümeti bir yandan halkı yoksulluğa ve açlığa mahkum ederken, diğer taraftan halktan toplanan vergilerle yardım adı altında sadaka kültürü geliştirilip; düşkünleştirilmiş, iradesi kırılmış, kendisine bağımlı, biat eden bir toplum yaratılmak istenmektedir.

dersimTayyip Erdoğan valilerin eliyle halka beyaz eşya dağıtılıp Dersimlileri kandırmaya çalışırken polislerin eliyle de Dersim Belediyesi imzalı afişleri "örgüt propagandasıdır" diye topluyor.Bir elinde sadaka bir elinde sopa; AKP'nin Alevi açılımı CHP'nin Kuran kursu açılımına ne kadar benziyor.

29 Mart yerel seçimleri arifesinde yeni Hızır paşa sofraları kuruluyor, devletin imkanları yeşil kart, kömür, makarna ve en son beyaz eşya ve mobilya dağıtımına seferber ediliyor. TRT 6 da bunun bir parçasıdır. TRT 6'nın bir yatırım ve sürdürülen inkar politikasının destekleyicisi olarak devreye konulduğu da bilinmelidir. Kürtlerin bedel ödeyerek elde ettiği kazanımlar AKP tarafından silah olarak halkımıza karşı kullanılmak isteniyor. Bölgemizde ve ilimizde bunca acı ve katliam ve bunun karşısında direniş sürüp gidiyorken diğer taraftan halkımızın yoksulluğundan faydalanmak istenilmektedir.

Dersim halkı eşyalarla satın alınacak bir halk değildir. İnsanlık onuru eşyalarla satın alınamaz. Bugün eşya ile mevki ile para ile satanlar halkın da bütün malzemelerle satın alacağını sanıyorlar, burada esas satılmışlar kendileridir. Gözlerini daha fazla para hırsı bürümüş bu kişilerin yaptıkları geleceğe onursuz bir kültür bırakmaktadır.

Biz Dersim halkı olarak kültürümüzü bu gerici anlayışın temsilcilerine ve onların taşaronlarına teslim etmeyeceğiz. Erdoğan'ın, "Diyarbakır ve Dersim'i istiyorum" sözlerinden çıkan sonuç, buradaki amaç; yerel seçimlerde Diyarbakır ve Dersim gibi Kürtler açısından son derece politik, kültürel, tarihsel önem taşıyan iki merkezi düşürerek Kürt sorunu marjinal bir düzeye çekmektir. Yani Başbakan Erdoğan'ın dediği gibi düşünmezseniz Kürt sorunu yoktur düzeyine çekmektedir.

29 Mart seçimleri bu nedenle tarihsel bir öneme sahip. Dersimliler oyuna, geleceğine, kimliğine, onuruna sahip çıkacak köleliğe karşı özgürlük, savaşa karşı barış diyecek ya da Kürt sorunu yoktur düzeyine çekilecek. Beğenemeyen çeker gider politikalarına mahkum olacak.

Bu noktada biz Dersimlilerin yönünü ve duruşunu belirlemesi için çok net olan bir kıstas var; kim bugüne kadar yanımızda bizim dilimizi, kültürümüzü, inancımızı özgürce yaşamamız için var olan gücü ile yanımızdaydı o zaman bu yerel seçimlerde Dersimliler gücünü ve desteğini oraya verecek. Dolaysıyla emeğin ve demokrasinin, barışın ve özgürlüğün mücadelesini yaşatarak geleceğe kim taşıyorsa biz Dersimliler onların yanında yer alacağız.

Dersim Onurdur Onuruna Sahip Çık!
Operasyonlara, Koruculuk Sistemine Son!

GEBZE TUNCELİLİLER DERNEĞİ