10 Şubat 2009 Salı

F tipinde işkence, keyfi ceza

ağdaş Hukukçular Derneği, geçen yıl içinde Tekirdağ, Edirne, Kandıra ve Bolu’daki F Tipi cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerle görüşerek, ‘Cezaevleri İzleme Komisyonu Hak İhlalleri Değerlendirme’ raporu hazırladı.

* Adalet Bakanlığı 2007 tarihli genelgesiyle tutuklu ve hükümlülere haftada 10 saat 10 kişiyle sohbet hakkı tanındığı halde, personel ve yer yetersizliği bahane edilerek tutukluların hiçbirine bu kapsamda görüşme yaptırılmıyor. Genelgede sohbet hakkı için odaların kullanılabileceği belirtilse de, tuvalet olmayan, yeterince ısıtılmayan yerler kullanılıyor.

* Sağlık sorunu yaşayan tutuklu ve hükümlülere kalıcı ve etkili tedavi yerine geçici ve sadece ilaç tedavisine dayalı tedaviler uygulanıyor. Tutuklu ve hükümlüler sabah 08.00’de dilekçe vermedikleri taktdrde revire gidemiyor. Tam teşekküllü hastaneye sevk, uzun zaman alıyor. Mesai saatleri dışında hapishanede bir hekim bulunmuyor, üstelik doktorlar muayene etmeden ilaçlar yazıyor.

* Disiplin uygulamaları keyfiyet üzerinden yürütülüyor. Tutukluların her itirazları kendilerine disiplin soruşturması olarak geri dönerken, disiplin kararlarına karşı yapılan itirazlar reddediliyor.

* Keyfi olarak verilen disiplin cezaları, açık görüş hakkını ellerinden alırken, cezaevlerinin yaşadıkları yerlere uzak olması ailelerin görüşe gelmelerine engel oluyor.