15 Şubat 2009 Pazar

15 ŞUBAT KOMPLOSU PROTESTO EDİLDİ

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 19 yıl önce 15 Şubat 19992da Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü dolayısıyla Kürt illerinde yayh gınca protesto eylemleri yapıldı. Çok sayıda il ve ilçede yapılan eylemlerle komplo lanetlendi. Kürt halkının demokratik taleplerine kulak tıkayan AKP Hükümeti, bazı illerde kitlenin üzerine polisi saldı. Kürt halkı, gaz bombası ve panzerlerle yapılan saldırılara taş, sopa ve molotoflarla yanıt verdi. Polis yine küçük çocukları hedef aldı, çatışmalarla yaralananlar ve gözaltına alınanlar oldu.

Polis kitleye saldırdı

15 Şubat nedeniyle Amed'de DTP İl binası önünde toplanan 10 bini aşkın kişi, Koşuyolu Parkı'na doğru yürüyüşe geçti, eyleme DTP milletvekillleri de katıldı. Polis kitleye saldırdı. Çok sayıda kişi yaralandı, DTP il binası polis ablukasına alındı. Kitle çevik kuvvet polisleri ve panzerli saldırıya karşı ara sokaklarda eylemi sürdürdü. Birçok noktada çatışma başladı. kitlenin üzerine tazyikli su sıkıldı, polisin ateş açtığı bildirildi. Çatışmalar sürerken DTP yöneticileri, ablukaya alınan parti binası önünde bir açıklama yaptı. Polisler binaya taş ve gaz bombaları attı, vekillerin araçları ile seçim otobüsünün camları kırıldı.

Amed'in Bismil ilçesinde yaklaşık 10 bin kişi DTP İlçe binası önünde bir araya geldi. On bin kişi buradan Bismil Belediye Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Silvan ilçesinde DTP binasında başlatılan açlık grevi binlerce kişinin yaptığı yürüyüşle bitirildi. Yürüyüşün ardından Eyub-İ Camisi önünde basın açıklaması yapıldı.

15 Şubat'a her yerde protesto

Öcalan’a yönelik 15 şubat komplosunu kınamak amacıyla Mardin, Batman, Siirt, Hakkari, Adana, Van, Urfa, Muş, Mersin ve Şırnak’ta eylemle yapıldı, bazı illerde çatışmalar yaşandı. Polis, silah, tazyikli su, gaz bombası ve panzerle saldırıya geçti.

Hakkari Yüksekova’da binlerce kişinin katıldığı eylemde polisin saldırısı esnasında, panzer bir çocuğu ezdi. Çukurca'da esnaflar kepenkleri açmadı, Tugay Komutanı Zeki Es'in beraberinde 50 askerle çarşı merkezinde esnaflara zorla kepenk açtırdığı bildirildi. Çok sayıda kişi DTP ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı.

Dün gün boyunca çatışmalar yaşanan Batman'da bugün esnaf kepenk açmadı. Sabah saatlerinden itibaren Yavuz Selim, Şafak, Petrolkent, İpragaz, Şafak, Karşıyaka, 19 Mayıs, Bağlar, Pazaryeri mahallelerinde protesto eylemleri yapıldı. Bazı mahallelerde polisin gaz bombası ve panzerle saldırısına taşlarla yanıt verildi.

Muş'un Bulanık İlçesi'nde yapılan bir günlük açlık grevi kitlesel basın açıklamasıyla son buldu.

Kars merkezde DTP İl binası önünde basın açıklaması yapıldı. Patnos'ta DTP ilçe binası önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişi yürüyüş yaptı.

Şırnak İdil'de düzenlenen gösterilerde polisin attığı gaz bombası gözüne isabet eden 17 yaşındaki bir çocuk hastaneye kaldırıldı.

Mardin Nusaybin'de kitlesel protesto açıklamaları yapıldı . Derik İlçesi'nde de esnafın tümü kepenk açmadı, halk siyahlar giydi.

Adana'nın Gülbahçe ve Karasu mahallelerinde bir araya gelen yüzlerce kişi, 15 Şubat'ı protesto etmek istedi, polis biber gazı ile saldırıda bulundu.

Urfa'da DTP il binası önünde toplanan kitle Karakoyun Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşe katılanlar, siyahlar giydi, ağızlarını siyah bantlarla kapattı.

Hilvan ilçesinde esnaf kepenk açmadı, 200'ü aşkın kişinin katılımıyla DTP binasında bir günlük yas ilan edildi. Siverek ilçesinde açlık grevi yapıldı, uluslararası komplo basın açıklaması ile protesto edildi.

Elazığ'da DTP İl binasında basın toplantısı düzenlendi.

Van'da Hacibekir ile Seyit Fehim Arvasi mahallelerinde yüzlerce kişi ateşler yaktı, yürüyüş yaptı. Yürüyüşlere yönelik gaz bombalı polis saldırısı, direnişle yanıtlandı.

Mersin'in başta Akdeniz ilçesine bağlı Güneş, Şevket Sümer ve Kurtali mahalleleri olmak üzere birçok yerde protesto gösterileri yapıldı. Çatışmalar yaşandı.

İzmir'de ise TAYD-DER'in çağrısı ile Konak Pier önünde toplanan yüzlerce kişi “İmralı kapatılsın, tecride son” pankartı açtı, Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı.