23 Şubat 2009 Pazartesi

Ölümler sürüyor tedbirler unutuluyor

İŞ cinayetlerinin artık alışılagelmiş mekanı Tuzla tersaneleri. Geçtiğimiz günlerde Çiçek Tersanesi’nde elektrik akımına kapılarak yaşamını yitiren Cemil Akgül’ün ardından tersane patronları ve Çalışma Bakanlığı yine tedbirlerin tam olduğundan, işçilere eğitim verdiklerinden bahsettiler. Bu açıklamalar sürerken işçiler de iş güvenliği tedbirlerinin alınmaması nedeniyle ölmeye devam ediyor.
Tersane işçileri, krizin her geçen gün daha da derinleştiği günlerde işsiz kalmamak için patronların her söylediğini yapmak zorunda kaldıklarını anlatıyorlar.
Krizle birlikte patronların iş güvenlikçilerini, iş saha kontrolcülerini, iş güvenlik tedbirinden sorumlu işçileri işten çıkardığı ve böylelikle iş güvenlik tedbirlerini ortadan kaldırdığını aktaran işçiler, çalışma saatlerinin uzatıldığını, ücretlerin yarı yarıya düşürüldüğünü söylüyorlar.
İŞİN BİTMESİ DAHA ÖNEMLİ
Taşeron firma ve ana firmaları eğitimsiz işçi çalıştırdıkları için işçilerin ölümle yüzleştiğini söyleyen Ağca Aksay, hükümetin bir eğitim okulu açması gerektiğini ve işyerlerinde iş güvenlik tedbirlerinin yasal güvence altına alınması gerektiğini dile getirdi.
Burhan Kayalar ise seçimlere aktarılan paranın işçilere ve iş olanaklarına kullanılması gerektiğini kaydetti. Kayalar, dört aydır işsiz olduğunu, yardım adı altında seçim yatırımı yapıldığını, bu paralarla iş güvenlik tedbirleri alınabileceğini ifade etti.
İş güvenliği tedbirlerinin değil, işin bitmesinin patronlar için daha önemli olduğunu dile getiren Ali Kaya, tersaneler bölgesinin kendi başına bir devlet olduğunu, iş güvenlik tedbirlerinin tersanelerde ikinci veya üçüncü plana itildiğini ifade etti. Kaya, işçi ölümlerinin durması, işsizliğin önlenmesi için işçilerin örgütlenmesi gerektiğini bildirdi. (İstanbul/EVRENSEL)
MAKYAJ YAPMAYIN ÖNLEM ALIN!
DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtseven, Tuzla’da son dönemlerde yeniden artış gösteren ölümlü iş kazalarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamasında tersanelerde iş cinayetlerinin sonunun gelmediğini belirten Yurtseven, hükümet tarafından Tuzla ve diğer tersanelerde yaşananlar ciddiye alınmadığı sürece kazaların devam edeceğini belirtti.
Son olarak Elta Denizcilik taşeronunda çalışan Cemil Akgün’ün iş cinayetinde yaşamını kaybettiğini, Yalova’da kurulu Altıntaş Tersanesi’nde ise AB Makine taşeronunda çalışan 3 işçinin yaralandığını açıklayan Yurtseven, göstermelik önlemlerin işe yaramadığını, yaptıkları tüm uyarılara rağmen önlem almayanların kazanın sorumluları olduğunu belirtti. Yurtseven, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bir kez daha tekrar ediyoruz: Tersanelerde, Ağır ve Tehlikeli İşkolu Yönetmeliği uygulanmalıdır. Günlük çalışma saati 7.5 saat olarak acilen hayata geçirilmeli; mola, dinlenme ve tatiller uygulanmalıdır. Sigortalar, ücretlerin ödenmesi, ana firma tarafından güvence edilmeli. Sağlıklı barınma evleri, soyunma dolapları, işkoluna uygun kaliteli yemek verilmeli; revir, doktor ve ambulans gibi sağlık hizmetleri sağlanmalıdır.”