20 Şubat 2009 Cuma

Çocuk düşmanlığı Meclis gündemine taşındı

Onlarca çocuğun ‘örgüt üyeliği’ gibi ağır suçlarla tutuklanması kitle örgütlerini Ankara yollarına düşürdü...
Diyarbakır’da 28 Mart 2006’da meydana gelen olaylarla başlayan tutuklu çocuklar sorunu Meclis gündemine taşındı. “Örgüt üyeliği” gibi ağır suçlamalarla “büyükler”in yargılandıkları 25 yıla kadar hapis cezaları ile cezalandırılan çocukların yargılamalarının “adil ve tutuksuz” olması istendi.
Diyarbakır İHD Şube Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey, Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Esat Aktaş, Mazlum Der Diyarbakır Şube Başkanı Seher Akçınar Bayar, Diyarbakır Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay ile tutuklu çocukların adına Arif Akkaya’dan oluşan Çocuklar İçin Adalet Girişimi heyeti dün Meclis’te bir dizi görüşme ve basın toplantısı yaptı.
Meclis’te grubu bulunan partilere “Kanunla İhtilafa Düşen Çocuklar Raporu”nu ve taleplerini ileten heyet daha sonra, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ile Meclis’te basın toplantısı düzenledi.
Çocuklarla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığını, çocukların hiç de hak etmedikleri cezalarla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Kışanak, bu yargılamalarda hukukun kötüye kullanıldığını, çocukların örgüt üyeliğinden yargılanıp, cezalandırıldıklarını anlattı. Kışanak, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ile bu hukuksuzluğa neden olan yasaların değiştirilmesi için girişimlerde bulunduklarını söyledi.
Daha sonra heyet adına konuşan Muharrem Erbey, Diyarbakır’da bir taş attıkları için büyüklerin yargılandıkları maddelerden yargılanıp, 25 yıla kadar hapis cezaları istenen çocukların durumlarına dikkat çekti. Diyarbakır’da yüzlerce çocuğun hergün sokaklarda olduklarını, potansiyel suçlu olarak görüldüklerini belirten Erbey, bu durumun insan haklarına aykırılığına da dikkat çekti.
BÜTÜN ÇOCUKLAR SERBEST BIRAKILSIN
Terörle Mücadele Yasası ve diğer yasalarla 2006 yılında yapılan değişiklikler doğrultusunda çocukların, eski DGM’lere denk gelen mahkemelerde, büyükler gibi yargılandıklarını, verilen cezaların ertelenemeyeceği ve paraya çevrilemeyeceğine dair hükümler getirildiğini, bu tür yaklaşımlarla sorunların adeta kangren haline geldiğini anlatan Erbey, yasa koyucuların kötü uygulamaları takip etmek ve değiştirmekle görevli olduklarının da altını çizdi.
Çocukların delil karartıp, kaçamayacaklarını da hatırlatan Erbey, halen tutuklu yargılanan tüm çocukların serbest bırakılması başta olmak üzere taleplerini sıraladı. Toplumsal olaylarda çocuklara müdahale edecek polislerin çocuk şube müdürlüğüne bağlı birimlerden seçilmesini, çocuklara aşırı güç kullanılmamasını ve yakalamadan sonra, önce TEM veya başka birimlere değil, direkt çocuk şube müdürlüklerine götürülmesini isteyen Erbey, gözaltına alınan çocukların ailelerine derhal haber verilmesi, uzmanlardan destek alınması, avukatlarıyla derhal görüştürülmesi, soruşturma dosyalarının avukatlar tarafından incelenmesinin sağlanması, çocukların derhal savcılığa çıkartılması, çocukların yaptıklarını anlayacak durumda olup olmadıklarının uzman doktorlar tarafından belirlenmesi gibi talepleri de dile getirdi.
Çocuklar arasında 12-15, 15-18 ayrımı yaparak CMK 250 ile Ağır Ceza Mahkemeleri’nde yargılanmalarına neden olan TMK’nun 9 ve 13. maddelerinin derhal kaldırılması; çocuklara verilen cezaların temel insan hakları kurallarıyla bağdaşmadığının düşünülerek, kararların yeniden gözden geçirilmesi; çocukların kanunla ihtilafa düşmemesi için özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da derslik, öğretmen sayılarının artırılması, eğitimin kaliteli ve parasız olması, SHÇEK ve eğitim kurumlarının bütçesinin ve uzman sayısının artırılması, devletin çocuk politikalarını oluştururken, çocuk odaklı çalışan örgütlerle ve çocuklarla bir araya gelmeleri de heyetin talepleri arasında yer aldı. (Ankara/EVRENSEL)
YA ORANTISIZ OLSAYDI!
Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 15 Şubat eylemlerine saldıran polisler için “orantılı güç kullandılar” açıklaması yaptı. DTP’li milletvekili ve belediye başkanlarının açıklamalarını değerlendirdiği basın toplantısında, Diyarbakır’da seçim güvenliğinin sarsılmaya çalışılacağı yönünde güvenlik ve istihbarat birimlerinin yoğun bilgilere ulaştığını iddia eden Mutlu, eylemlere bu nedenle izin verilmediğini savundu.
Mutlu, “Topluluğun içinde yer alan yüzü sarılı kişilerin bulunması, izinsiz başlayacak yürüyüşün ardından kanunsuz sloganlar, afişler eşliğinde kışkırtmalar yapacaktı. Olaylar çıkaracak ve bu olayları il geneline yayarak yasa dışı örgüt propagandasına dönüştüreceği anlaşılmıştır. Oradaki özellikle 150-200 kişilik gruba orantılı güç kullanılarak dağıtılmıştır” dedi.
BİLYESİ VAR HEMEN TUTUKLAYIN!
Adana ve Mersin’de eylemlerde gözaltına alınan 76 kişiden çoğunluğu çocuk 24 kişi tutuklandı. Çocukların üzerinde bulunan bilye ve şal tutuklama gerekçesi olurken, gözaltına alınanlar “işkence ve kötü muamele” iddiasıyla İHD’ye başvurdu.
Seyhan ilçesi Gülbahçe Mahallesi’nde gözüne polislerin attığı plastik mermi isabet eden 17 yaşındaki E.N’nin kaşına 5 dikiş atıldı. E. N. işe gidip gelirken kullandığı bisikletin de polisler tarafından ateşe atıldığını iddia etti.
Mersin’de de 7 çocuk gözaltına alındı. 3 gün gözaltında tutulan C.S (14), S.Ö. (14), S.S. (14), S.Y.(14), Ö.S.(14), F.E. (14) ve R.K. (14) isimli çocukların aileleri, çocuklarına emniyette işkence ve kötü muamele yapıldığı iddiasıyla İHD Mersin Şubesi’ne başvurarak, hukuki yardım talep etti. Aileler daha sonra da İHD aracılığı ile polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Çocuklar, polislerin kendilerini döverek gözaltına aldığını, küfür, hakarette bulunduklarını ve tehdit edildiklerini belirtti.
İHD’YE BAŞVURDULAR
Mersin’in Akdeniz ilçesinde 14 Şubat günü yapılan yürüyüş sonrası çıkan olayları balkondan izleyen Nazmiye Azgan ve M.K. adlı çocuk kafalarına gaz bombası isabet etmesiyle yaralandı. Toroslor Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Azgan ve M.K. tedavi olduktan sonra taburcu edildi. Adana’da gözaltına alındıktan sonra “Örgüt adına suç işlemek ve örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanan 8’i çocuk 16 kişinin tutuklanma gerekçelerinde polis tutanaklarında “kuvvetli deliller” olarak geçen ve çocukların üzerinde bulunan bilye ve şalların gösterilmesi dikkat çekti.
Konuya ilişkin açıklama yapan İHD Adana Şubesi Başkanı Ethem Açıkalın, “18 yaşına kadar tüm bireylerin yargı sürecinde dahi olsalar ‘çocuktur’ ve tüm çocukların çocuğa özgü koşullarda yargılanması gereklidir” diye belirtti. (HABER MERKEZİ)