20 Şubat 2009 Cuma

NATO mücadele alanını genişletiyor

KRAKOW -NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ittifak üyelerince daha önce öngörülmeyen "terörizm, siber saldırılar ve iklim değişikliğinin etkileri" gibi sorunlar bulunduğunu belirterek, "İttifaka yeni bir stratejik konsept gerekiyor" dedi. Scheffer, Polonya’nın Krakov kentinde iki gün sürecek Savunma Bakanları toplantısındaki konuşmasında, yenilenmiş NATO doktrininin ABD, NATO ve AB arasında daha geniş bir işbirliğini öngörmesi gerektiğini söyledi. Scheffer, "Somali açıklarındaki korsanlık girişimlerine karşı devriye görevi, Afganistan’daki operasyonlar ve İttifakın nükleer caydırıcılığının olması" gibi, ittifakın "mevcut görev alanının dışında kalan" konu ve bölgelerdeki faaliyetlere daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi.

"Bilgisayar korsanlarının faaliyeti, kutuplarda buzların erimesi, enerji güvenliği alanındaki riskler" gibi yeni tehlikelere karşı daha dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Scheffer, "bir siber saldırının, bir askerin başka bir ülke sınırını geçmesinden çok daha fazla şey ifade ettiğini" kaydetti.

Scheffer, yenilenecek stratejinin "NATO’nun genişlemesini de içermesi gerektiğini" söyledi.

NATO’nun mevcut konseptinin halen Avrupa merkezli bir bakış açısına sahip olduğunu belirten Scheffer, bunun da, "11 Eylül terör saldırıları, Afganistan’daki operasyonlar gibi, 21’inci yüzyılın başındaki bir çok önemli siyasi ve güvenlik olayını göz önüne almadığına" dikkati çekti.

NATO’ya olan ihtiyacın daha önce hiç olmadığı kadar arttığı düşüncesini ifade eden Scheffer, "Dolayısıyla ittifakın asli görev ve rolüyle ilgili açık bir vizyonunun bir an önce belirlenmesi gerekiyor" dedi.

Arnavutluk ve Hırvatistan’ın üyeliğe kabul edilmesinin de öngörüldüğü, NATO’nun 3-4 Nisan’da yapacağı 60’ıncı yıl dönümü zirve toplantısında, İttifakın yeni stratejik konsepti belirlenecek. (aa)