6 Şubat 2009 Cuma

Seçim geldi bütün partiler 'Kürt' oldu!

Adana'nın Merkez Yüreğir ilçesinde AKP ve MHP'li belediye başkan adaylarının Kürtlerin yoğunluklu yaşadığı mahallelerde yaptıkları seçim çalışmalarında 'Ben de Kürdüm, Zazayım sizdenim' şeklinde propaganda yaptığı belirtildi.

Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte, siyasi partilerin gösterdiği belediye başkan adayları da çeşitli propagandalarla çalışmalarına başladı. Adayların, çalışmaları sırasında toplumu etkilemek için 'gerçek dışı' söylemleri kullanmaları sık sık gündeme gelirken, buna bir yenisi de Kürtlerin yoğun yaşadığı Adana'ın Merkez Yüreğir İlçesi'nde eklendi. İlçede AKP'li Belediye Başkan Adayı Mahmut Çelikcan ve MHP Belediye Başkan Adayı Recai Doğan'ın halk toplantılarında kendilerini 'Ben de Kürdüm, Zazayım, sizdenim' şeklinde tanıttığı belirtildi.

Bu iddiaların kendilerine de bildirildiğini belirten DTP Yüreğir İlçe Başkanı Durmaz Özmen, 'Gerçek olan AKP'nin İlçe Belediye Başkan Adayı Mahmut Çelikcan aslen Elazığ'lı olup cemaatlerle ilişkileri olan, yine milliyetçi bir kökenden gelme birisidir. MHP Adayı Recai Doğan ise, Adıyamanlı bunlar tesadüf değil bilinçli olarak yürütülen bir politikadır. DTP'nin güçlü olduğu yerlerde oynanan oyunlardan bir tanesidir' dedi. AKP ve MHP'li adayların amaçlarının Kürtlerin kafalarını karıştırarak oylarını parçalamak olduğunu söyleyen Özmen, 'Bu ülkede 'ben Kürdüm' dediği için binlerce insan bedel verdi. Çelikcan ve Doğan Kürt değil oy avcılarıdır. Kendilerine soruyorum madem Kürtsünüz bu güne kadar Kürtler için ne yaptınız? Seçimler yaklaşınca mı aslınıza döndünüz?' diye konuştu. Yüreğir'de Arap, Türk ve Kürtlerin bir arada yaşayarak kültür mozaiği oluşturduğunu belirten Özmen, 'Bu halklar siyasi, sosyal ve ekonomik olarak birçok sorun yaşıyorlar. Belediye başkanlığını kazanmak isteyen bir aday ve parti tüm bu sorunlarla ilgilenip çözebilmelidir. Mevcut sistem parti ve belediye başkanları halka hizmet için değil, kendi bireysel çıkarları ve çevrelerini zengin etmek için geliyorlar' dedi.

Kürt ve Arapların yoğun yaşadığı Adana'nın güneyine hiç bir hizmet verilmediğine vurgu yapan Özmen, 'Başbakan'ın 'Ya sev ya terk terk et' zihniyetine sahip olan biri gelip belediye başkanı olsa ne olur. Ben Kürdüm dese ne olur' diye konuştu. 'Halkımızı kandırmaya çalışan Çelikcan ve Doğan'ın temsil ettiği partilere tek bir oy dahi verilmemelidir' diyen Özmen, bu adaylara itibar edilmemesi gerektiğini, çünkü bunların sadece seçimden seçime halkı kandırmak için kapısına gittiğini söyledi. Yüreğir İlçesi'nde iddialı olduklarını sözlerine ekleyen Özmen, halka uyanık olmaları ve kendi iradelerine sahip çıkıp DTP etrafında kenetlenmeleri çağrısında bulundu.

SP ve DP Oremar şarkısını çalıyor!


Van'ın Erciş İlçesi'nde Saadet Partisi (SP) ve Demokrat Parti (DP), Kürt seçmenlerden oy toplamak için yasaklanan 'Oremar', 'Herne Pêş', 'Rojbaş gerilla' gibi Kürtçe parçaları seçim bürolarında çalıyor. Bu durumu 'siyasette ikiyüzlülük' olarak değerlendiren vatandaşlar, 'Onlara verecek tek bir oyumuz yok' dedi.

29 Mart yerel seçimleri yaklaştıkça birçok siyasi parti de, Kürtlerin oyunu almak için binbir türlü oyuna başvuruyor. Bunlara bir örnek de, Erciş'te Kürtlere yönelik hiçbir sözü olmayan partilerin seçim bürolarında Kürtçe parçalar çalması oldu. Özellikle geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nde Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklı parçalar olarak görülen ve müzisyenlere de yasaklanan 'Biz Apo'ya söz vermişiz', 'Oremar', 'Herne Pêş', 'Rojbaş gerilla', 'Nazê', Erciş'te DP ve SP'nin seçim bürolarında çalınıyor. SP Çelebibağ seçim irtibat bürosu ve DP seçim bürosunun açılışından bu yana bu parçaların çalınması halkın tepkisine neden oldu.

'Bu oyunlara gelmeyeceğiz'

Partilerin paniğe kapıldığını ve bunun için bu yola başvurduğunu belirten Adem Yılmaz isimli vatandaş, 'Bunlar gelen felaketin büyüklüğünün farkına vararak korktular, Oremar ve Destana Zapê gibi parçaları çalıyorlar' dedi. Düzen partilerinin korkarak bu tarz hileli oyunlara başvurmalarının nedenini DTP'nin gücüne bağlayan Yılmaz, 'DTP dağdan kopan bir çığ bibi büyüyerek geliyor ve bu düzen partilerini çok korkutuyor' şeklinde konuştu.

'Geçmişte Genel Başkanlığını Kürtlere yönelik pek çok cinayetin işlenmesinden sorumlu olan Mehmet Ağar'ın yaptığı DP'nin bu parçaları çalması Kürtlere hakarettir' diyen Nadir Kanter ise, 'Mehmet Ağar'ın Kürtlere karşı yürüttüğü inkar ve imha politikasını kimse unutmadı, bunların zihniyetleri bellidir' dedi. Yapılanların siyasette ikiyüzlülük olduğunu ve seçimde iktidara gelmek için yapıldığını söyleyen Kantar, Kürt halkı olarak bu oyunlara gelmeyeceklerini kaydetti. Halkın değerlerinin bu şekilde kullanılmasını kirlilik olarak değerlendiren Kantar, 'Demokrat Parti ve Saadet Partisi şunu iyi bilsin bizim onlara verecek tek bir oyumuz yok' diye belirtti.

ANF, DİHA