24 Şubat 2009 Salı

Mayınsız bir Türkiye için

HER yıl dünyada binlerce kişi yaşamını yitiriyor, Türkiye’de de bu sayı hayli yüksek. Bir yılda, büyük çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 180 kişi yaşamını yitirdi. Bu masum insanların ölüm nedenleri ise ne trafik kazası, ne de çatışmalar. Neden, imha edilmeyen ‘kara mayınları’.
Rakamlar korkunç tablolar ortaya koyarken, bu tablonun sorumluları büyük bir istikrarla sessiz kalmaya devam ediyor. Hükümetin aksine, bu tabloya sessiz kalmayan kitle örgütleri ise onlara görevlerini hatırlatmakta ısrarlı.
SÖZLER TUTULSUN
12 Mart 2003 tarihinde Mayın Yasağı Anlaşması’na katılmaya karar veren ve 1 Mart 2004’ten itibaren de taraf olan Türkiye, anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmemekte 5 yılı geride bıraktı. Fakat buna rağmen ne kurbanların sayısı, yeri ve ihtiyaçlarına yönelik veri toplama sistemi oluşturuldu, ne de sivillere yönelik önlemler alınmaya başlandı.
Ürkütücü tabloya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Sözcüsü Muteber Öğreten, “Çocuklar sokaklarda özgürce koştururken yaşamını yitiriyor, sakatlanıyor, bir daha koşamayabiliyor” sözleriyle durumun vahametini dile getirdi. Toplantılarda siyasetçilerin bol bol Ottowa Sözleşmesi’ne olan bağlılıktan söz edip harekete geçmemelerine sitem eden Öğreten, “Üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen hayata geçirilmedi. 3 günde bir kişi yaşamına veda ediyor” diyerek tabloyu özetledi.
Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz ise konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. “Türkiye, kurbanların sayısını açıklamıyor, fakat biz dernek olarak her yıl 5 bin adet tekerlekli sandalye bağış yapıyoruz bu insanlara” diyen Boyraz, bu insanların tekrar hayata kazandırılması gerektiğini belirtti.
Öte yandan, Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları Derneği, Küresel BAK ve MAZLUMDER’in de aralarında bulunduğu birçok kitle örgütü, ‘Topraklarımıza mayın değil barış ekelim’ demek için dün Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya Akın Birdal, Ufuk Uras ve Çetin Soysal gibi milletvekilleri de katıldı. Açıklamada, hükümete, bir an önce harekete geçme çağrısı yapıldı.
Toplantıda konuşan parlamenterler şunları söyledi:
*Ufuk Uras (ÖDP ): Mayınsız bir dünya için bütün bu alanların tamamen temizlenip bir barış alanı haline getirilmesi lazım.
*Akın Birdal (DTP ): Sözleşmeler benimsenmiş fakat gereklerinin yerine getirilmesi için bir çaba gösterilmemiştir.
*Çetin Soysal(CHP ): Döşeli mayınların temizletilmesi gerektiğini birçok kez dile getirmemize rağmen hala çalışmalar başlatılmış değil.