25 Şubat 2009 Çarşamba

Ortadoğu’da yoğun trafik

İsrail’de hükümeti kurmak için koalisyon görüşmeleri devam ediyor. Ancak bölgedeki tek görüşme, Livni ve Netanyahu arasında değil.
İsrail’de hükümeti kurmak için koalisyon görüşmeleri devam ediyor. Ancak bölgedeki tek görüşme, Livni ve Netanyahu arasında değil. Hamas’ın, Mısır tarafından başlatılan ve
Filistin’deki gruplar arasında uzlaşı sağlanmasını amaçlayan Kahire’deki konferansa bir heyet göndereceği bildirildi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise Gazze’de ateşkes görüşmelerine katılan arabulucularda değişikliğe gitti. Olmert’in gerekçesi, arabulucunun kendisini eleştirmesi ve sonrasında da özür dilmemesi.
KOALİSYON İÇİN GÖRÜŞME SÜRÜYOR
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Likud Lideri Benyamin Netanyahu ile rakibi Kadima lideri Tzipi Livni, ilk görüşmelerinde koalisyon konusunda anlaşmaya varamamış, ancak iki lider, gelecek günlerde yeniden bir araya gelmek üzere sözleşmişti. Livni, mevcut şartlar altında Netanyahu ile koalisyonun mümkün olmadığını söylüyor, ancak Kadima’nın iki numaralı ismi Şaul Mofaz, Likud liderliğinde bir hükümette yer alabileceklerini söyledi.
OLMERT ARABULUCUYU GÖREVDEN ALDI
Öte yandan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, kendisini kamuoyu önünde eleştiren arabulucusunun görevine son vererek, Kahire’de Gazze’de ateşkes ile ilgili görüşmelere katılacak yeni elçilerini belirledi. Olmert, Amos Gilad’dan boşalan arabuluculuk görevine Şin Bet istihbarat ajansı Başkanı Yuval Diskin ve üst düzey yardımcılarından Shalom Turjeman’ı getirdi.
Amos Gilad, Mısır’ın arabuluculuğundaki görüşmelere İsrail adına katılıyordu. Üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi olan Gilad, görüşmelerden dolayı Olmert’i eleştirmişti. Geçen hafta Maariv gazetesine konuşan Amos Gilad, Olmert’in görüşmelere yaklaşımını “tutarsız” olarak nitelemiş ve ateşkesin, esir İsrail askeri Gilad Şalit ile ilişkilendirilmesine karşı çıkmıştı.
Olmert’in yardımcıları da önceki gün yaptıkları açıklamayla, özür dilemeyi reddetmesi üzerine Gilad’ın görevine son verildiğini duyurmuşlardı. Olmert’e yakın kaynaklar, Gilad Şalit’in serbest bırakılmasına yönelik görüşmeleri ise Ofer Dekel’in yürüteceğini kaydettiler.
Olmert’in, Amos Gilad’ın görevine son vermesi Hamas tarafından da tepkiyle karşılandı. Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, “Bu, Siyonist rejimin sükunet veya tutuklu değişimi ile sonuçlanacak bir anlaşmaya ulaşma niyetinin olmadığını gösteriyor” açıklamasını yaptı. Görev değişikliğinin, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın bölgeye yapacağı ziyaret öncesinde gerçekleşmesinin de önemli olduğu belirtiliyor.
Olmert’in bu atamasının, önümüzdeki haftalarda kendisinin yerine muhtemelen Benyamin Netanyahu’nun geçecek olmasından dolayı İsrail-Filistin görüşmelerini de tehdit ettiği belirtiliyor. Netanyahu’nun, Hamas grubuna karşı ve Mısır arabuluculuğundaki görüşmelerde daha “şahince” bir duruş sergilemesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

--------------------------------------------------------------------------------
FİLİSTİN’DE BİRLİK HÜKÜMETİ İÇİN

İsrail’de hükümet kurma çabalarının önümüzdeki günlerde de devam etmesi beklenirken, Filistinli gruplar da “birlik hükümeti” için görüşmeye hazırlanıyor.
Hamas yetkililerinin açıklamasına göre grup liderlerinden Musa Ebu Marzuk başkanlığında bir heyet, Kahire’de düzenlenecek konferans kapsamında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih grubu başta olmak üzere toplamı 13’ü bulan diğer Filistinli gruplarla görüşmelerde bulunacak.
Mısır, söz konusu konferansla Filistin’de bir birlik hükümeti kurulmasını amaçladığını, böyle bir gelişmenin Gazze Şeridi’ndeki ambargonun kaldırılmasına yardımcı olacağını savunuyor.

--------------------------------------------------------------------------------
ABD KUDÜS’E YERLEŞİYOR

ABD Başkanı Barack Obama tarafından Ortadoğu Özel Elçisi olarak atanan George Mitchell için Kudüs’te kalıcı bir ofis açılacağı ileri sürüldü. Arapça yayınlanan El Şark El Avsat gazetesi, ABD yönetiminin Kudüs’te Mitchell için kalıcı bir ofis açmayı planladığını yazdı.
Mitchell, Obama tarafından, İsrail-Filistin arasındaki barış görüşmelerini yeniden başlatmakla görevlendirilmişti. Mitchell’in şubat ayının son haftasında İsrail’e göreve geldikten sonraki ikinci ziyaretini yapmaya hazırlandığı belirtildi.
Bu arada ABD yönetimi, Gazze’nin yeniden imarı için 900 milyon dolar yardım taahhüdünde bulunmayı planlıyor. Paranın Birleşmiş Milletler üzerinden bölgeye aktarılacağı ve militan gruplara dağıtılmayacağı belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, bu yardım kararını, önümüzdeki hafta Mısır’da Gazze için düzenlenen bağış konferansında resmen açıklayacağı kaydedildi.