22 Şubat 2009 Pazar

Cumartesi Anneleri: JİTEM'i korumaktan vazgeçin

Kaybedilen yakınlarını aramak için yola çıkan Cumartesi Anneleri, 204. kez Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yaptı. Bu hafta Avukat Metin Can ve İHD Üyesi Doktor Hasan Kaya'nın akıbetini soran anneler, 'JİTEM'i korumaktan vazgeçin' çağrısında bulundu.

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini öğrenmek için 204. kez Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yaptı. Kayıp yakınlarının fotoğraflarını taşıyan kayıp yakınları, sorumluların suçlu olan JİTEM'i korumaktan vazgeçmesini istedi. Her hafta bir kayıp hikayesinin anlatıldığı buluşmada bu hafta 1993 yılında kaybedilen İHD Elazığ Şube Başkanı Av. Metin Can ve İHD Üyesi Dr. Hasan Kaya'nın kaybedilme öyküsü anlatıldı. Cumartesi Anneleri'ne destek vermek için eyleme katılan Devlet Tiyatroları Sanatçısı Seray Gözler, açıklama yaptı. Gözler, Can ve Kaya'nın kaybedilme hikayesini şöyle anlattı: '21 Şubat 1993'de gece Hasan Kaya acil hasta var diye çağrıldı. Can güvenliğinden endişe ettiğinden Metin Can ile birlikte gitmeye karar verdi. Sabah olup eve dönememeleri üzerine resmi makamlara durum bildirildi ve bulunmaları istendi. Cevap her zaman ki gibi 'Biz almadık bizde yok' oldu. Bir gün sonra ayakkabıları evlerinin yakınına atılmış olarak bulundu. Ailelerine telefonda işkence sesleri dinletildi. Hemen Ankara'ya bir heyet çıkartıldı. Zamanın İçişleri Bakanı İsmet Sezgin heyete 'Endişe etmeyin bırakacaklar' dedi. 26 Şubat 1993'de işkence edilmiş bedenleri Tunceli Dinar Köprüsü altında ölü olarak bulundu. Metin Can'ın o zaman anne karnında olan bebeği babasını hiç göremedi.'

Olayı itirafçılar da doğruladı

Bu olayın JİTEM mensubu Abdulkadir Aygan'ın itiraflarında da anlatıldığına dikkat çeken Gözler, 'İtiraflarda, Mahmut Yıldırım (Yeşil) ve Mesut Mehmetoğlu adlı JİTEM elemanlarının Metin Can ve Hasan Kaya'yı işkence ederek öldürdüğünü anlattı. Ancak devlet bugüne kadar hiçbir şey yapmadı' dedi. Can ve Kaya'nın AHİM'e giden dava dosyasında Türkiye'nin mahkum olduğunu hatırlatan Gözler, 'Suçluları korumaktan vazgeçin, JİTEM'i korumaktan vazgeçin, toplu mezarların ölüm kuyularının sorumlularını korumaktan vazgeçin Ergenkon'a Fırat'ın berisini de ötesini de dahil edin' diye seslendi.