28 Şubat 2009 Cumartesi

Obama çekiliyor gibi yapacak

ABD Başkanı Barack Obama, uzun zamandır beklenen Irak’tan çekilme planının ayrıntılarını açıkladı. Açıklama öncesinde ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçi ve Demokrat temsilcileri bilgilendiren Obama, Irak’taki ABD askerlerinin yarısından fazlasını Ağustos 2010’a kadar geri çekeceğini söyledi.
Obama, açıklamayı Kuzey Carolina’daki Camp Lejeune askeri üssünde yaptı. Irak’taki çok uluslu işgal askerlerinin komutanı Ray Odierno ve Irak’ın ABD Büyükelçisi Ryan Crocker’in önerdiği belirtilen planın ayrıntıları ise henüz net değil. Ancak ilk aşamada bu yıl sonuna kadar iki muharip tugayın ülkeyi terk etmesinin öngörüldüğü açıklandı. Obama’nın Irak’tan çekilme planı 16 ay içinde bütün muharip güçlerin çekilmesini öngörüyordu, fakat Obama, Pentagon ve CIA ile yaptığı görüşmelerin ardından bu takvimi 19 aya çekti.
50 BİN ASKER IRAK’TA KALACAK
Plan, Irak’ta 35 ile 50 bin arasında asker bırakmayı öngörüyor. Çekilme takvimine Cumhuriyetçiler tam destek verirken, Demokratlar Irak’ta bırakılacak asker sayısının 15 binle sınırlı kalmasını istiyor. ABD Kongresi’nden yayınlanan bir raporda Obama, Irak’ta kalacak askerlerin Irak güvenlik güçlerine yardımcı olacaklarını ve Irak’taki ABD çıkarlarını koruyacaklarını bildirdi. Irak’ta aralık ayında yapılacak seçimlerin ardından çekilmenin hızlanacağı ve 2010 ortasına kadar asker sayısının 50 bine düşürüleceği tahmin ediliyor. Irak’ta halen 142 bin ABD askeri bulunuyor.
Obama, seçim kampanyası boyunca başkan olduğunda ilk yapacağı işlerden birinin ABD askerlerini 16 ay içinde Irak’tan çekmek ve Afganistan politikasına yoğunlaşmak olduğunu söylemişti. Bunun sonucu olarak bu ayın başlarında 17 bin ABD askerinin daha Afganistan’a gönderilmesi kararı alınmıştı.
ŞİDDET ARTARSA ÇEKİLME YOK
Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi John McHugh ise Obama’nın, “Irak’taki şiddetin artması” durumunda ABD askerlerinin ülkeden çekilmesine ilişkin planını gözden geçireceğini belirtti.
McHugh yaptığı açıklamada, Irak’taki ABD askerlerinin çekilmesiyle ilgili takvimi açıklayan Obama’nın, Irak’taki durumun kötüleşmesi ve şiddetin artması durumunda bu planını tekrar değerlendireceğini kendisine ilettiğini ifade etti. Obama’nın bu açıklamayı, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Savunma Bakanı Robert Gates ve Genelkurmay Başkanı Michael Mullen ile Beyaz Saray’daki görüşmelerinde yaptığını söyleyen McHugh, Obama’nın, askerleri 19 ay içinde çekme seçeneğini tercih edebileceğini kaydetti. McHugh, Obama’nın “bir B planı” bulunduğunu da sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)