11 Şubat 2009 Çarşamba

İSRAİL SEÇİMLERİ SAVAŞ AĞALARI KAZANDI

İsrail'de dün yapılan seçimlere ilişkin ilk sandık çıkış anketleri Kadima'nın kılpayı farkla da olsa Likud'un önünde olduğuna işaret ediyor.

Sandık çıkış anketleri esas alınarak yapılan tahminlerde Tzipi Livni'nin liderliğindeki Kadima'nın 29-30, Likud'un ise 27-28 sandalye kazanacağı öngörülüyor.

Aşırı milliyetçi İsrail Evimiz Partisi ise yine sandık çıkış anketlerine göre üçüncü parti olarak çıkacak seçimlerden. Kazanacağı sandalye sayısı ise 14-15 olarak tahmin ediliyor.

İşçi Partisi ise dördüncü sırada ve 13 sandalye kazanacağı tahminler arasında.

5,3 milyon seçmenin bulunduğu İsrail'de seçimlere katılımın da yüksek olduğu bildiriliyor.

Yoğun yağış ve sert rüzgarlara rağmen ilk saatlerdeki oy verme oranı, 2006 seçimlerindekinden daha yüksek oldu.

Sandıkların kapanmasından sonra yayınlanmaya başlayan sandık çıkış anketleri Kadima'nın genel merkezinde partililerin coşkulu kutlamalarıyla karşılandı.

Sandık çıkış anketlerine rağmen Likud da zaferini ilan etti. Likud adaylarından Gilad Erdan, ''Binyamin Netanyahu'nun yeni başbakan olacağından eminim. Çünkü sonuçlar, sağ partilerin parlamentoda daha büyük bir bloğu oluşturacaklarını ortaya koyuyor'' dedi.

İsrail Evimiz'in de sandıklarda ciddi kazanımlar elde edeceği zaten tahmin ediliyordu. Bu sonuçlar da partinin kilit öneme sahip olmasını sağladı.

Moldova göçmeni Avigdor Lieberman liderliğindeki parti, İsrail'in sınırlarının yeniden çizilmesini talep ediyor.

Lieberman, İsrail kontrolündeki Arap bölgelerinin denetimi Filistinlilere devredilirken, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan başlıca Yahudi yerleşim birimlerinden bazılarının ise İsrail tarafından ilhak edilmesini savunuyor.

Şu anki Başbakan Ehud Olmert, yolsuzluk iddiaları nedeniyle hakkında açılan soruşturmaların ardından, görevden çekileceğini açıklamıştı.

Partisinden Tzipi Livni'nin yeni bir koalisyon kurma pazarlıkları da başarısız olunca, erken seçim kararı alınmıştı.

İsrail, oy verme işlemi boyunca Batı Şeria'ya tüm giriş çıkışları yasakladı.

BBC Turkish / 11.02.09