23 Şubat 2009 Pazartesi

Bu kez Kürtçe şarkı çalmaya 6 ay hapis cezası

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde Bin Umut Adayları'nın seçim çalışmaları sırasından Kürtçe şarkı çaldıkları gerekçesiyle eski DTP Ergani İlçe Başkanı Ahmet Kınık ve minibüs şoförü Vahap Sancı, 6'şar ay hapis, 450'şer TL para cezasına çarptırıldı. Avukat Mehmet Biçen, verilen cezanın söz konusu bir kişinin DTP'li olmasından kaynaklandığını belirtti.

22 Temmuz 2007'deki genel seçimler öncesinde Bin Umut Adayı DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın seçim bölgesinde DTP Ergani İlçe Başkanı Ahmet Kınık ve minibüs şoförü Vahap Sancı hakkında Kürtçe şarkı çaldıkları için Seçim Kanunu'na muhalefetten dava açıldı. Kürtçe 'Gelsin gelsin, demokrasi gelsin' şarkısı nedeniyle Bin Umut Adayları hakkında her hangi bir dava açılmazken, Sancı ve Kınak hakkında Ergani Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan dava duruşmasında, tutanak tutan polisler tanık olarak dinlendi. Dava dosyasında söz konusu CD bulunmazken, mahkeme hakimi, davanın karara bağlanması için tanık polislerin ifadelerinin yeterli olduğunu söyledi. Kınık ve Sancı, Seçim Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle 6'şar ay hapis, 450 TL para cezasına çarptıran mahkeme hakimi, 'sanıkların iyi niyetli olmadığını ve bir daha suç işleyebileceğini' ileri sürerek, cezanın ertelenmesine gerek duymadı. Sanık avukatı Mehmet Biçen'in temyiz ettiğini dava, şimdilik Yargıtay'da bekliyor.

'Barıştan yanayız'

Kendisine ceza verilmesinin devletin Kürt halkı üzerinde tecrit uygulama olarak yorumlayan DTP Ergani eski İlçe Başkanı Ahmet Kınık, 22 Temmuz seçimlerinde parti olarak Bin Umut Adaylarını destekleme kararı aldıklarını ve çalışmalarını Kürtçe yaptığını ifade etti. Verilen cezaların kendilerini yıldırmayacağını vurgulayan Kınık, 'Özgürlük ve demokrasi için geri adım atmayacağız. Ne ceza veriyorlar versinler. Ne baskı olursa olsun biz barış ve özgürlükten yanayız' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt sorunun çözümünde samimi olmadığını kaydeden Kınık, TRT Şeş'in yayın hayatına girmesi ile kendilerine verilen cezanın çelişki oluşturduğunu belirtti.

'Bu hukuki anlamda bir skandaldır'

Verilen cezanın Kınık'ın DTP'li olmasından kaynaklandığını belirten Kınık'ın avukatı Mehmet Biçen ise, 'DTP dışındaki siyasal partilerde seçim çalışmalarında Kürtçe'yi kullanılıyor. Ama onlara bu tür cezalar verilmiyor' diyerek, hukukun çifte standart uygulamalarına dikkat çekti. Verilen cezalarda çalınan şarkıların içeriğinde suç olup olmadığı araştırılmadan sırf Kürtçe olduğu için ceza verildiğini belirten Biçen, 'Bu güne kadar bu yasa uygulanmadı ve müvekkilime uygulanmayan bir yasadan dolayı ceza verilmiş' dedi. En zor şartlarda bölgede böylesi bir yasa uygulanmadığını söyleyen Biçen, şunları belirtti: 'Bir yandan TRT 6'nın yayın hayatına girmesi ve bir yandan da bazı üniversitelerde Kürdoloji Bölümü tartışmaları sürerken böyle bir kararın verilmesi hükümetin Kürt sorununun çözümü konusunda da ne kadar samimi olduğunu göstergesidir.' Yapılan yargılamanın eksik bir yargılama olduğunu ifade eden Biçen, 'Çalındığı söylenen kasete dayalı bir suçlama yok ve sadece emniyetin tutuğunu söylediği tutanağa dayanarak bu ceza verilmiştir. Bu hukuki anlamda bir skandaldır' şeklinde konuştu.

DİHA