24 Şubat 2009 Salı

İHD: Kuyular açılsın

Şırnak’ın Silopi ilçesindeki BOTAŞ kuyuları önünde oturma eylemi yapan İHD’liler, ‘90’lı yıllarda işlenen birçok cinayetin JİTEM tarafından yapıldığını belirterek, ölüm kuyularının bir an önce açılmasını istedi.
Dün sabahın erken saatlerinde Silopi’ye gelen İHD MYK üyeleri ile İHD bölge temsilcileri, kuyuların açılması için ilk olarak Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşmek istedi. Görüşme talebini önce reddeden Cumhuriyet Başsavcısı, görüşme için önceden bir dilekçenin yazılması gerektiğini bildirdi.
Başsavcı ile görüşemeyen İHD’liler BOTAŞ önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, İHD Diyarbakır Şube Başkanı ve İHD Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey, İHD Genel Sekreteri Sevim Salihoğlu, İHD Saymanı Sinem Coşkun, İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Ali Akıncı, İHD Ege Bölge Temsilcisi Necla Şengül’ün de bulunduğu İHD MYK üyeleri ve bölge şubelerinin yöneticileri, DTP Silopi yöneticileri ve Silopi Belediye Başkan Adayı Emin Toğurlu ile kayıp yakınlarının aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Açıklamada “Ölüm kuyuları açılsın”, “Ölülerimizin kemikleriyle yüzleşeceksiniz” pankartları açılarak, kayıpların fotoğrafları taşındı. Sık sık, “Kuyular açılsın hesap sorulsun” sloganı atıldı.
DAVALAR SÜRÜNCEMEDE
İHD Genel Merkezi adına basın açıklamasını okuyan Muharrem Erbey, binlerce insanın gözaltına alındıktan sonra öldürülerek
kuyulara atıldığını ifade etti. Nevala Qasaba, Höyük ve Silvan yolu üzerinde yüzlerce cesedin gömüldüğünü hatırlatan Erbey, bunların bir örneğinin ise BOTAŞ kuyuları olduğunu söyledi.
JİTEM eski elemanı Abdulkadir Aygan’ın yaptığı itiraflarında BOTAŞ asit kuyularında yüzlerce kişinin olduğunun dile getirildiğini ifade eden Erbey, bunların aydınlığa çıkması için geldiklerini söyledi. Kürt sorununu demokratik yöntemler dışında çözüm arayarak çözmeye çalışan güçlerin binlerce insanı katlettiğine vurgu yapan Erbey, insanların öldürülmesine dair açılan davaların halen sürüncemede olduğunu ifade etti.
JİTEM CİNAYETLERİDİR
‘90’lı yıllarda JİTEM’in bölgede keyfi olarak insanları gözaltına alıp ardından öldürdüğüne dikkat çeken Erbey, AİHM’e taşıdıkları davalarda Türkiye’nin mahkum edildiğine işaret ederek, buna rağmen kayıpların cesetlerine ulaşılamadığını belirtti. 2007 yılında Ümraniye’de bulunan bombalarla başlayan sürecin ülkedeki karanlık bir Gladio örgütlenmesinin var olduğunu ve bunun Ergenekon çetesine dönüştüğü yönünde olduğunu dile getiren Erbey, davaya eski Başbakan Tansu Çiller, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş ve Emniyet Müdürü Mehmet Ağar’ın da dahil edilmesi gerektiğini dile getirdi. (ŞIRNAK)
GAZETECİNİN KATİLİ 17 YILDIR BULUNMUYOR

Batman’da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Yeni Ülke Gazetesi Muhabiri Cengiz Altun’un katilleri 17 yıldır bulunmadı.
Faili meçhul cinayetlerin en çok işlendiği Batman’da 1990-1995 yılları arasında sayısızca insan öldürüldü. Bunlardan biri de 24 Şubat 1992 tarihinde Batman’ın Hacı Şirin Camisi önünde silahlı saldırıya uğrayan ve vücuduna isabet eden 7 kurşunla yaşamını yitiren Yeni Ülke Gazetesi Batman Muhabiri Cengiz Altun.
Anne Türkan Altun, eline aldığı kutuyu açarak, oğluna ait sigara, çakmak, kalem, basın kartı, not defteri, para, öğrenci kimliği ve gazete kupürlerine tek tek bakarak, oğlunun yaşadığı günlere yüreğindeki acıyla sessiz bir yolculuk yapıyor. 17 yıldır sakladığı çakmağı eline alıyor yanmayan çakmağı göstererek “Bu çakmak geçen yıla kadar da çalışıyordu” deyip ağlamaya başlıyor.
17 yıldır gözyaşları dinemeyen Altun, şunları anlatıyor:
“Oğlum çok iyi bir gazeteciydi. Hiç kimseden korkmazdı. Yaptığı haberlerden dolayı çoğu kez tehditler alıyordu. Çoğu kez gözaltına alında ve işkencelerden geçti. 24 Şubat sabahı uyandım. Oğlumun elbiselerini yıkamıştım. Rahatsızdım ilk defa o gün Cengizim’e kahvaltı hazırlamamıştım. Çok ısrar ettim kalk kahvaltı hazırlayayım diye ama reddetti. Ellerini birbirine sürterek ‘Anne bu gün gazetenin manşeti bizim’ diyerek, sevincini dile getiriyordu. Mesleğini çok seviyordu. Her türlü tehlikeyi göze alıyordu. Onun için önemli olan tehditler değildi korkmuyordu onun için önemli olan halkın yaşadığı acıları ne olursa olsun getirip tüm dünyaya yansıtmaktı. 24 Şubat sabahı evden çıktı ve 7 el ateş edilerek katledildi. Oğlum katledildi ve 17 yıldır failleri bulunmadı. Dava açtık ama davada da bir gelişme yok”
Cinayetin aydınlatılmamasına isyan eden anne Altun, oğlunun faillerinin biran önce bulunmasını istedi. (BATMAN)