21 Şubat 2009 Cumartesi

DÜNYA ANADİL GÜNÜ

BM tarafından anadillerin korunması amacıyla 1999 yılında “Anadil Günü” ilan edilen 21 Şubat’ı dünyadaki halklar kendi dilleri ile kutluyor, Türkiye’de ise anadilde eğitim taleplerine hâlâ kulak tıkanıyor.
BM tarafından anadillerin korunması amacıyla 1999 yılında “Anadil Günü” ilan edilen 21 Şubat’ı dünyadaki halklar kendi dilleri ile kutluyor, Türkiye’de ise anadilde eğitim taleplerine hâlâ kulak tıkanıyor. Kürtçe devlet televizyonu açılmasına ve Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri için çalışmalar yapılmasına rağmen Kürtçe konuşanlara hapis cezası verilmeye devam ediliyor. 2001 yılında üniversite öğrencilerinin başlattığı anadilde eğitim hakkı için dilekçe kampanyası nedeniyle 93 öğrenci 58 veli tutuklandı. 1422 öğrenci kınama, uzaklaştırma ve okuldan atılma gibi çeşitli cezalara çarptırıldı. Kürtçe, Meclis tutanaklarına göre ise “bilinmeyen bil dil”
DÜNYANIN EN ESKİ DİLİ
Almanya’da “Asimilasyon insanlık suçudur” diyen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Türkiyesi’nde, anadil sorunu sadece Kürtçe için geçerli değil. Ancak bu sorunlar sadece Kürtçe için de geçerli değil. Dünyanın en eski 3 dilinden biri olan Süryanice eğitim Türkiye, Lozan antlaşmasına uymadığı için yapılamıyor. Ana vatanı Mardin’de giderek azalan Süryanice okuma yazma oranı, kiliselerin çabasıyla ayakta durmaya çalışıyor. Lozan antlaşması gereği ilk ve orta öğrenimde Ermeni okulları kurulmasına rağmen Ermenice de zor zamanlar yaşıyor. Ermeni Dili ve Edebiyatı bölümlerinin eksikliği, Ermenice öğretmeni açığı yaratırken, hükümetin ve üniversitelerin bu konudaki çalışmaları ise Doğu Ermenice üzerine ağırlık kazanıyor. Örneğin TRT’nin kurma hazırlıkları yaptığını duyurduğu Ermenice Radyo da Doğu Ermenice yayın yapacak. Ancak Türkiye Ermenileri Batı Ermenice konuşuyor. Doğu Ermenice ise sadece Ermenistan’da konuşulan bir dil. Yani Türkiye’nin bu konudaki çalışmaları Türkiyeli Ermeniler değil Ermenistan düşünülerek yapılıyor.
Türkiye, BM’nin anadil hakkını düzenleyen “Çocuk Hakları Sözleşmesi”nin 30. maddesine çekince koydu. Yine Lozan sözleşmesinde yer alan ve anadil hakkını tanıyan 39 ve 40. maddeleri de yerine getirilmiyor. (HABER MERKEZİ)