27 Şubat 2009 Cuma

Kırk yaş kesilsin baş!

AKP Hükümeti “Yaşam süresi uzuyor” diye emeklilik yaşını 68’e çıkardı. Ancak aynı hükümet, 40 yaşından sonra çalışma yasağı getirilmesine ise göz yumuyor.
AKP Hükümeti “Yaşam süresi uzuyor” diye emeklilik yaşını 68’e çıkardı. Ancak aynı hükümet, 40 yaşından sonra çalışma yasağı getirilmesine ise göz yumuyor.
Çoğu işyerinde bu yasak gizli uygulanırken, Mersin’de bulunan Toros Devlet Hastanesi’nde ise bu resmi evrakla geçti.
“Bu kadarına da pes” dedirten olay, iki yılda bir yapılan temizlik işleri ihalesi sonucu ortaya çıktı. İhale 1 Ocak 2009 tarihinde sonuçlandı ve ihaleyi başka bir firma kazandı.
Ancak ihale şartnamesi çalışanları isyan ettirdi. Çünkü temizlik ihalesi şartnamesine ‘40 yaşın üstündekiler çalışamaz’ şeklinde bir madde eklendi. Hastanenin her türlü temizlik işini yapan emekçilerden 40 yaşını aşan 46 kişi, işsiz kalmakla yüz yüze kaldı.
İddialara göre şartnameye bu maddeyi, hastanenin başhekimi Cavit Göktaş koydurdu.
Hatta Başhekim Göktaş, hastanede yıllardır başta temizlik olmak üzere çeşitli hizmetler veren, gerektiğinde hastabakıcı olarak çalıştırılan 40 yaş üstündeki çalışanları çağırdığı toplantıda, “Arkadaşlar buraya kadar, elinize sağlık” diyerek adeta onlara “yol” verdi.
PROTESTO EDİLDİ
Hastane bahçesinde bir araya gelen SES üyesi kamu emekçileri, hastanenin temizlik işlerini yapan personel, Mersin Tabip Odası yöneticileri, Dev Sağlık-İş Çukurova Bölge Şubesi yöneticileri, doktorlar, Mersin Limanı’nda işten atılan AKANSEL işçileri ve hasta yakınlarının da destek verdiği eylemde bu uygulamayı protesto ettiler.
Açıklamayı okuyan SES Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, “Emeklilik yaşını 65’e çıkaran Başbakan ve AKP Hükümeti bizi duysun, görsün istedik. Sadece 40 yaşını geçtiğimiz için bizi gömmek isteyenler, elimizden ekmeğimizi, işimizi almak isteyenler var” diye konuştu.
Sağlık hizmetlerinde uygulanan taşeronlaştırmayı “insafsız, ahlaksız sistem” olarak nitelendiren Bozkurt, bu uygulamaya yıllardır karşı çıktıklarını dile getirerek, “Ne yazık ki yine haklı çıktık” diye konuştu.
İŞİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
“İş, ekmek yoksa barış da yok”, “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları arasında sözlerini sürdüren Bozkurt, şöyle konuştu: “Şimdi bize söylenen, yeni şirketin, sırf 40 yaşını doldurdukları gerekçesiyle 46 arkadaşımızı işten çıkaracağıdır. Yani her 3 çalışandan birini sokağa atacaklar. İşimizi kötü yaptığımız, aldığımız yetersiz ücretlere itiraz ettiğimiz, hakkımızı aradığımız, sendikaya üye olduğumuz için de değil.
Sadece ve sadece 40 yaşın üzerinde olduğumuz için bizi sokağa atıyorlar. Aldığımız ücretin kat kat fazlasını emeğimizle hak etmişken; şimdi bize işsizliği, açlığı, sefaleti reva görüyorlar.
Ama yağma yok! Emeğimize ve ekmeğimize sahip çıkmaya kararlıyız. İşimizden vazgeçmeyeceğiz. Emeğimize sahip çıkacağız. Yıllardır döktüğümüz terin hakkından vazgeçmeyeceğiz.”
Konuşmasında Mersinlilere de seslenen Bozkurt, “Bu insanlık dışı uygulamaya karşı bizi yalnız bırakmayın. Hatırlatıyoruz. Siz de bir gün 40 yaşında olacaksınız” dedi. Başta Başbakan olmak üzere hükümete de çağrıda bulunan Bozkurt, şöyle devam etti: “Ya işimize sahip çıkacağız ya da işsizliğimizin sorumlularından her yerde, her alanda hesabını soracağız.” (Mersin/EVRENSEL)
BÖYLE BİR YASA VAR MI?
Bedir Arslan (49 yaşında): Yaşadığım bu olay, rüya değil gerçek. Ama burası Türkiye. Hastanede temizlik elemanı olarak 5 yıldır çalışıyorum. İhale şartnamesinde 40 yaş üstü çalışamaz diye madde koymuş Sayın Başhekim Cavit Göktaş. Bizlerle toplantı yaptı, ‘Arkadaşlar buraya kadar elinize sağlık’ dedi. Hayvanlar yaşlanınca ya dağa salıverirler ya da mezbahaya götürülür. Bizler o sıfatlardan uzağız ama o zaman emekli etsinler ya da bizleri diri diri mezara gömsünler. Bizlere yaşamak için mantıklı bir yol göstersinler. Evime nasıl ekmek götüreceğim, çocuklarıma nasıl örnek bir baba olacağım? Böyle bir yasa var mı Türkiye Cumhuriyeti’nde? Ben işimi istiyorum, namusum ile yaşamak ve de zamanı gelince emekli olmak tabii.
NE YAPMALIYIM
Sevim Avcı (44 yaşında): Toros Devlet Hastanesi’nde 12 yıldır temizlik elamanı olarak çalışıyordum ama şimdi hastanenin başhekimi, bana, ‘Sen 44 yaşındasın çalışamazsın’ diyor. Çalıştığım hastaneye gençliğimi, sağlığımı, umutlarımı, emekli olabilir miyim diye verdim. Tabii bir ben değilim, toplam 46 arkadaşım aynı durumdalar. Sedye ile hasta taşıyorum; yoğun bakımdaki hastaları her sabah kaldır indir, bel fıtığı oldum ama yine de işimi seviyorum. Ben insanları seviyorum, ama ‘40 yaş üstü işçi çalışamaz’ şeklinde bir yasa var mı? Çocuklarıma nasıl ekmek götüreceğim, biliyor musunuz ben mağdurum, ne yapmalıyım?
Kadir Çelik (42 yaşında): Toros Devlet Hastanesi’nde temizlik elamanı olarak 4 yıldır hizmet vermekteyim. Özel sektör olduğu için sürekli ihaleler sebebi ile çok şirketler geldi geçti ama karşımıza ‘40 yaş üstü çalışamaz’ diye bir gerekçe çıkmadı. Bazı arkadaşlarımız 14 yıldır hizmet ile çalışmış, gençliğini, sağlığını kaybetmiş ama içindeki insan sevgisini kaybetmemiştir. Şimdi soruyorum size: Emeklilik yaşı bayanlarda 58, erkeklerde 65. Bizleri yıllarca kullanıp sonra ‘Arkadaş, sen yaşlandın artık bize yaramazsın’ diyorlar. Peki, nerede adalet?