25 Şubat 2009 Çarşamba

AHMET TÜRK KÜRTÇE KONUŞTU MECLİS KARIŞTI MASKELER DÜŞTÜ

DTP Eş başkanı Ahmet Türk, 21 Şubat Anadil Günü nedeniyle grup konuşmasını Kürtçe yaptı. DEP Milletvekili Leyla Zana’nın konuşmasından yaklaşık 18 yıl sonra ilk defa Meclis’te Kürtçe konuşuldu. Ancak canlı yayın yapan TRT 3 Meclis tv, Türk’ün konuşması sırasında yayını kesti. Aynı sırada devletin Kürtçe kanalı TRT Şeş’te şarkıcı Rojin, konuklarıyla Kürtçe sohbet ediyordu. Sadece birkaç gün önce ise AKP’li Dengir Mir Mehmet Fırat da New York Times gazetesine Kürtçe propaganda yasağı için “Bunun çok mantıklı olmadığını düşünüyorum. Bir kişi tek bir dil konuşuyorsa oyunu isteyen, onun dilinde konuşabilmelidir” demişti. Fırat, Türkiye’nin değişmekte olduğunu savunmuştu.
BASKILAR NEDENİYLE...
DTP grup toplantısındaki konuşmasına Türkçe başlayan DTP Eş Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk, “DTP’li milletvekilleri veya belediye başkanları Kürtçe konuştukları için cezalandırılıyor, ancak Başbakan mitinglerde Kürtçe konuşmayı kendine bir hak olarak görüyor. Yani Kürtçe Kürtlere yasak, ancak AKP’ye, devlete serbesttir. Bu ikiyüzlü yaklaşımı kabul edemeyiz. Bizim resmi dilin Türkçe olmasına bir itirazımız olamaz, ancak yerel yönetim gibi, eğitim alanı gibi, basın yayın alanı gibi ya da yerel meclisler gibi alanlarda Kürtçe üzerindeki yasakların kalkması ve Anayasal güvenceye bağlanması talebimizin de son derece gerçekçi bir insani talep olduğunun anlaşılmasını istiyoruz. Bu vesileyle; hem dünya anadil günü olması, hem Kürtçe üzerindeki anlamsız baskı ve yasakların sürüyor olması, hem anadil korkusunun yapay bir korku olduğunu anlatmak açısından, hem de dillerin güzelliği ve kardeşliği inancımızdan hareketle, konuşmamın bundan sonrasını yine benzer şeyleri ifade etmek için kendi anadilimde sürdüreceğim” dedi.
Kürtçe konuşmaya başlayan Türk’ün bu sözleri ayakta alkışlandı.
Ahmet Türk, grup toplantısı çıkışında da gazetecilerin sorularını cevapladı. Türk, bu konuda Meclis Başkanı Köksal Toptan’a bilgi vermediğini söyledi.
Bunun parti kararı olduğunu belirten Türk, “Dillerin zenginliğinden ve güzelliğinden bahsettim. Eğer bu yasaksa o zaman çarşaflı insanların da Meclis’e gelmemesi gerekiyor. Başbakan Kürtçe konuşabiliyorsa ben de konuşurum” dedi.
CEZAİ YAPTIRIM YOK
Türk’ün konuşmasına MHP ve CHP milletvekilleri tepki gösterirken, TBMM Başkanı Köksal Toptan “Cezai yaptırım uygulanmayacak” dedi. Toptan, Trabzon Günleri programında basın mensuplarının sorularını cevapladı. “TBMM’de böyle bir yol açılırsa TBMM de ona göre tedbirini alır. Meclis kürsüsünde Kürtçe konuşulduğu zaman Meclis başkan vekili Kürtçe bilmiyorsa, divan üyeleri, stenegroflar, milletvekilleri Kürtçe bilmiyorsa konuşan hatibin dilini nasıl anlayacaklar? Azınlıkların olduğu ülkelerde bazı önlemler var. Türkiye’nin böyle bir azınlık sorunu bana göre yok. TBMM Başkanlığı’nın yaptığı Anayasa’nın ve siyasi partiler kanunu’nun emrettiği bir iştir. Bundan sonra da böyle bir iş yapılırsa biz yayınları keseriz” dedi. TBMM Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Meclis’te Türkçe dışında dil kullanılmaması istendi. “Sayın vekillerimizden ve siyasi parti gruplarından, yasama ve denetim faaliyetlerini Anayasa ve kanunlara uygun olarak devletin resmi dilinde yapmaları hususunda gerekli duyarlılığı göstermeleri beklenmektedir” denildi. (HABER MERKEZİ)

--------------------------------------------------------------------------------
1991’DEN SONRA İLK!..


DEP milletvekili Leyla Zana, 1991 yılında TBMM’deki yemin töreni sırasında Kürtçe konuşmuş, bunun üzerine dokunulmazlıkları kaldırılan DEP milletvekilleri, Meclis’ten atılmışlardı.
Bir sivil polisin Orhan Doğan’ı başından tutarak polis aracına bindirmesi, olayın sembol fotoğrafı olmuştu. 6 DEP’li milletvekili 10 yıl hapis yattı.

--------------------------------------------------------------------------------
TRT 3’ÜN YAPTIĞI TRAJİKOMİKTİR

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk’ün Kürtçe konuşmasını ve TRT 3’te canlı yayının kesilmesini değerlendiren kitle örgütü temsilcileri ve aydınlar, şunları söylediler.
DTP Grup Başkan vekili Selahattin Demirtaş:
DTP olarak yaptığımız çıkış, maskeleri düşüren bir çıkıştı. Devletin AKP eliyle yaptığını iddia ettiği açılımların sahte, Kürtleri kandırmaya yönelik adımlar olduğu, bu konuşma ve buna yönelik tutumla deşifre oldu.
Aydın Çubukçu
(Hayat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni): Başından beri TRT 6’yı değerlendirirken “devlete Kürtçe serbest Kürt halkına yasak” örnekleri veriyorduk. Kürt halkının diline, kültürüne olan saygının nereye kadar olduğu da anlaşılmış oldu. Egemenlerin bir politikası vardır. Ancak kendileri yaparsa meşrudur, ama hakkın sahipleri haklarını kullanmaya kalkışırlarsa her türlü engellemeyle karşılaşmaları da doğaldır. Bunun başından beri böyle olacağını tahmin ediyorduk. Kürtçenin serbestçe kullanılması; siyaset, kültür, felsefe dili olarak işlevlik kazanması, anlaşılıyor ki daha çok mücadele isteyecektir.
Ayhan Yalçınkaya
(Ankara Üniversitesi SBF Öğretim Görevlisi): Kürt dilinin kamusal alana çıkarılması doğrudan doğruya kabul edilmiş. Kamusal alanda onay görmüş, kabul edilmiş bir dilin siyasal alandan kovulması, trajikomik bir durumdur.
Ahmet Abakay
(Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı): Eğer devletin televizyonu, yani TRT 6, 24 saat yayın yapıyorsa devletin Meclis’inde de Kürtçe konuşulması son derece doğaldır. Meclis başkanının TRT hakkında bir soruşturma açmasını da bekliyoruz.
Prof. Dr. Doğu Ergil: Devletin bir kanalı Kürtçe yayın yapıyor. Başka bir kanal Kürtçe konuşan birini yayınlamıyor. Bu, hâlâ anayasamızın özünü ve yasalarımızın demokrasiyi bütünlüklü bir rejim olarak benimseyip özümseyemediğini gösteriyor. Bu yüzden topyekün doğru dürüst bir anayasa yapıp yasaları buna uydurmamız lazım. Ülkemiz farklı inançlara, kültür kümelerine, dillere sahip. Bunlar yokmuş gibi davrandığımız sürece böyle çelişkiler yaşanacaktır.
Muharrem Erbey
(İHD Diyarbakır Şube Başkanı): Meclis’te Kürtçe konuşarak bu ülkenin bölüneceğine inanmıyoruz. İnsanların kendi anadillerinde kendilerini ifade etmesi en temel insani haktır. Bir yandan TRT 6 kurulur, üniversitelerde Kürtçe bölüm açılımı olurken, diğer yandan bu ülkede en büyük halklardan bir tanesi olan Kürt halkının kendi anadilinde kamusal alanda kendini ifade edememesi sorunu ile karşı karşıyayız
Mehmet Emin Aktar (Diyarbakır Baro Başkanı): TRT 6 gün boyu Kürtçe yayın yaparken, Ahmet Türk’ün konuşmasının kesilmesini doğru bulmuyoruz. bu tavır, devletin ne kadar yasaklayıcı bir tutum sergilediğini gösteriyor. Kürtçe TV’nin politik bir maksatla açıldığı ortaya çıkmıştır. Devlet bu noktada samimiyetsizliğini bir an önce ortadan kaldırmalı.
Semih Oktay (Diyarbakır Demokrasi Platformu Sözcüsü): Erdoğan TRT 6’da kendini ifade ederken ve diğer siyasetçilerin kendilerini ifade etmesinin bir sakıncası olmazken, Ahmet Türk’ün isteklerini ve taleplerini Kürtçe yapması sırasında yayının kesilmesi, antidemokratik bir uygulamadır. (DİHA)