27 Şubat 2009 Cuma

Yoksulluk sınırı 2 bin 411 TL

Türk-İş dört kişilik bir aile için açlık sınırını Şubat ayı itibariyle 740 TL, olarak belirledi. Mutfak enflasyonunda yıllık ortalama artış yüzde 10.77 oldu.
Türk-İş, şubat ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 740 TL, yoksulluk sınırının ise 2 bin 411 TL olduğunu bildirdi.
Türk-İş’in araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin sadece sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken asgari gıda harcaması tutarı olan “açlık sınırı”, şubat ayında da artışını sürdürerek 740.04 TL’ye çıktı. Gıdanın yanı sıra yapılması zorunlu konut, ulaşım, giyim, eğitim, haberleşme ve benzeri harcamalarla birlikte toplam tutar olan “yoksulluk sınırı” da 2 bin 410.57 TL’ye ulaştı.
Türk-İş açıklamasında, yaşanan ekonomik krizle birlikte yaygınlaşan işsizlik ve gelecekle ilgili belirsizliğin, başta çalışanlar olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimleri endişelendirmeye devam ettiği ifade edildi. Bu kesimin işlerine ve satın alma güçlerinin korunmasına yönelik artan kaygıların tüketim harcamalarını da olumsuz etkilediği belirtilen açıklamada, bu durumun zorunlu giderler arasında yer alan gıda harcamalarında bile kendini gösterdiğine işaret edildi.
Açıklamada, şöyle denildi: “TÜİK tarafından bu ay açıklanan istihdam ve işsizlik verileri, bu alandaki tehlikeli tırmanışı ortaya koydu. İşsizlik oranının hesaplanmasındaki yetersizlik ve yöntem tercihine rağmen üç milyona ulaşan işsizlerin yüzde 17.5’ini (yaklaşık 524 bin kişi) bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu. İşsiz kalanların sayısı giderek artarken, işsizlik ödeneğine hak eden kişi sayısı ise sınırlı sayıda (işsiz kalanların yaklaşık yüzde 10’u) kaldı. Yaygınlaşan işsizlik, ücret gelirlerindeki gerileme, gelir yetersizliği/yokluğu, dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama koşullarını gün geçtikçe daha da bozmaktadır.”
SADAKA DEVLETİ
Türk-İş açıklamasında, işçi, memur, emekli, esnaf, köylü ve tüm dar ve sabit gelirli büyük bir kesimin gelirinin “insan onuruna yakışır” bir geçim düzeyi sağlamaktan uzak olduğu gibi kriz nedeniyle giderek kötüleştiği de vurgulandı.
Türk-İş’in araştırmasında şu değerlendirmeye yer verildi: “Uygulanması gereken ekonomik ve sosyal politikalar, herkesin çalışarak elde edeceği gelirle kendisinin ve ailesinin geçimini sağlaması temelinde olması gerekmektedir. Yoksulluğu önleyecek yaklaşımlar yerine ‘yardım’ temelinde yaygınlaşan uygulamalar, özellikle yerel seçimle birlikte hız kazanmıştır. Bir bakıma ‘yoksulluk ticareti’ diye nitelendirilebilecek yaklaşımlar sergilenmeye başlanmış, ‘sosyal devlet’ uygulamaları yerini ‘sadaka devlet’e bırakmıştır.” (EKONOMİ SERVİSİ)