8 Şubat 2009 Pazar

Afganistan: Obama’nın Vietnam’ı

ABD’nin Afganistan’da içine düştüğü durum, Vietnam’a benzetildi. Newsweek dergisinde yayınlanan “Obama’nın Vietnam’ı” başlıklı, Fareed Zakaria imzalı yazıda, ABD’nin Afganistan’daki durumu, Vietnam’la karşılaştırılıyor.
Newsweek, yozlaşmış bir hükümet tarafından yönetildiğini ve nüfusunun çoğunun kanunsuz işlerle uğraştığını iddia ettiği Afganistan ekonomisini de ele almış. Afganistan’daki ekonomik koşulların kötülüğünden bahseden Newsweek, geçinmek için en az 100 dolar gereken ülkede 10 kişiden 7’sinin günde 1 dolara yaşamak zorunda olduğunu vurguluyor. Fareed Zakaria, “Vietnamlılar, her gün birilerinin gelip onlara zarar vereceği endişesiyle yaşıyordu, aynı durum şimdi Afganlar için geçerli...” ifadesini kullanmış.
HEM YOKSUL HEM BOMBA ALTINDA
Yazıda, Rus Elçi Zamir Kabulov’un görüşlerine de yer veriliyor; “Afganlar daha önce de yoksuldu, değişen tek şey şimdi hem yoksul, hem de bombalanan pozisyonda bulunuyorlar. Afganistan’a barış ve huzur çok uzak kavramlar, şiddet ise olağan bir durum... Afganistan ve Vietnam arasındaki farklılıklar, Taliban, Viet Kong gerillaları kadar güçlü değildi ancak Viet Kongları da, San Fransisco’da görmeyi kimse ummazdı. Taliban ise New York ve Washington’a saldırdı. Taliban, Viet Kong gerillaları gibi “nasyonalizm” adına savaşmıyor. Viet Konglar daha bölgesel ancak daha köklüydü.”
DURUM ÇOK KÖTÜ
Zakaria’nın yazısında, herkesin hem fikir olduğu temel kanının Afganistan’da durumun çok kötü olduğu ve günden güne kötüleştiği tespiti yapılıyor. Yazıda, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in, “Afganistan’da çok dikkatli hareket etmemiz gerektiğini biliyoruz.
Afganlar, Amerika’yı çözümün değil de asıl sorunun bir parçası olarak gördüklerinde, kaybedeceklerinin bilincinde olmalı” sözlerine de yer veriliyor.

Askerleri Afganistan’a kaydırmak zor olacak

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD askerlerinin Irak’tan Afganistan’a kaydırılması sürecinin, ABD için “zor ve tehlikeli olacağını” söyledi. Virginia eyalet senatosunda Demokrat Parti grubuna hitap eden Biden, “Her iki ülkeyle ilgili olarak, önümüzdeki yol son derece tehlikeli ve riskli görünüyor” dedi.
Irak’ta gerçek bir gelişme yaşandığını, ancak daha yapılacak çok iş olduğunu iddia eden Biden, ABD yönetiminin, sadece askerlerin çekilmesi hususuyla değil Iraklıların gerçek bir siyasi uzlaşıya varmalarına yardım etme konusuyla da “derinden ilgili” olması gerektiğini belirtti. Biden, Afganistan’da “coğrafya, demografi ve tarihin kendilerine karşı mücadele ettiğini” söyledi.