15 Şubat 2009 Pazar

“Krizin bedelini ödemeyeceğiz” Mitinginde Onbinler Buluştu

“Krizin bedelini ödemeyeceğiz” Mitinginde Onbinler Buluştu
Çalışmaları günler öncesinden başlayan ve Türkiye’nin üç en büyük işçi ve emekçilerinin örgütlü olduğu sendikaların ve onlarca demokratik kurumun desteklediği “ Krizin Yükünü Ödemeyeceğiz” mitingine beklenen daha büyük kitlesel katılım yakalanamadı. Ama Krize karşı duyarlığı geliştirmek ve tepkilerin eyleme dönüşmesini sağlamak bakımından eylem olumluydu. Ekonomik krizin emekçilerin sırtına bindirilmesine yönelik saldırıları, yoksulluğu, işsizliği ve sefaleti hayır demek için on birlerce işçi ve emekçi, 15 Şubatta soğuğa rağmen İstanbul- Kadıköy'de düzenlenen “Krizin bedelini ödemeyeceğiz” mitinginde buluştu. Miting alanında faşist Türk Metal çetesi Birleşik Metal İşçilerine ve devrimcilere saldırdı. Mitinge gölge düşürmek için provakatif tutumlar içinde oldu.
İşçi ve emekçiler, AKP hükümeti'nin halka açlığı ve yoksulluğu dayatan politikalarına karşı sesini yükseltmek için sokaklara çıktılar ve Kadıköy'de “Krizin bedelini ödemeyeceğiz” şiarını hep ağızdan haykırdı.
Emekçiler, “ Krizin bedelini ödemeyeceğiz. İşsizliğe ve yoksulluğa karşı birleşik mücadele” başlıklı miting için sabah saatlerinden itibaren Haydarpaşa Numune Hastanesi önü Tepe Nautilus önünde toplandı. Kortejler oluşturarak sloganlarla iki koldan Kadıköy İskele Meydanı'na yürüdü. İşçi ve emekçiler, hükümeti bir kez daha uyardı, işten atmaların yasaklanmasını talep etti.
DİSK, KESK ve Türk-İş'in çağrısıyla yapılan mitinge aralarında sendikalar, meslek odaları, siyasi parti, içinde DHB okurlarının da” Krizi Krizi Yaratıcılarına Yükleyelim” şiarıyla yer aldığı devrimci dergi çevreler ve değişik platformlar, kadın ve gençlik örgütleri ile Alevi örgütlerinin yar aldığı onlarca kurum kendi pankartları ile eylemde yer aldı. Mitinge İstanbul'un yanı sıra çevre illerden de katılım gerçekleştirildi.
Mitinge işçi katılımı olumluydu. Birleşik Metal-İş mitinge kitlesel katılım sağlayan sendikalardan da. Alanda DİSK, KESK ve Türk-iş adına konuşmalar yapıldı. Türk-İş başkanı konuşmasını zor tamamladı. Alanda işçiler ve emekçiler Türk-İş’in işbirlikçisi başkanını protesto ettiler.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “İşten çıkartacaklar, işyerlerini kapatacaklar, zamlar yapacaklar, ücretsiz toplu izin verecekler. Bunun adı 'cehennemdir'. İktidara gelirken 'cennet' vaat eden AKP'nin yarattığı 'cehennem'den başka bir şey değildir" diye konuştu. Çelebi, "Önümüze konulan faturayı kabul etmeyeceğiz" dedi, işçi ve emekçilerin 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde hükümetten hesap soracağını belirtti.
KESK Genel Başkanı Sami Evren, provakasyonun püskürtülmesinden sonra kürsüye çıktı. “Krizi bahane ederek kayıt dışı ekonomiyi teşvik ediyorlar, kıdem tazminatlarını ödememenin yollarını arıyorlar, toplu sözleşmeleri sıfır zamla kapatmak istiyorlar” dedi. Evren, yaşananların hükümetin bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğini belirtti. Başbakana “kriz patronların kasasına para aktararak aşılmaz" diye seslendi.
KESK Genel Başkanı, “Faili belli olmayan cinayetler aydınlatılmadan, Kürt sorunu barış içinde çözülmeden, devlet içindeki özel kontra örgütlenmeler tasfiye edilmeden demokratikleşme olmaz” dedi. “eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir anayasa” istedi. Evren, “Bizi suskun sanmayın, çığlıklarımızı duyun, bizi uslu sanmayın, öfkemizi bilin, bizi korkak sanmayı cesaretimizi görün” dedi, konuşmasını Avusturya İşçi Marşı'nın sözleriyle tamamladı.
Mitingde sık sık "Krizin faturasını ödemeyeceğiz", "Krizin faturası sermayedarlara", "İşten çıkarmalar yasaklansın", "İnsanca bir yaşam için ücret", "Zamlar geri alınsın", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Dolaylı vergiler iptal edilsin" sloganları atıldı. Devrimci şıralarla atılan sloganlarla miting sona erdi.
Mitingde, Birleşik Metal -İş işçilerinin faşist Türk-Metal-İş başkanı “ Mustafa Özbek’ten işçiler hesap soracaktır” pankartına saldıran faşist Türk-Metal ağaları provokasyon yaratma çalıştılar. İşçilerin ve devrimcilerin birleşik militan tutumuyla püskürtülen faşist Türk-Metal ağaları geri adım atmak zorunda kaldılar. Faşist Türk-Metalcilerle çatışmada DHB okuru bir yoldaşımızda yaralandı. Ama faşistlere gereken yanıt verilmiş oldu.
İstanbul da DHB Okurları