15 Şubat 2009 Pazar

29 yıl aradan sonra grev pankartı asıldı

İki yılı aşkın süredir sendikalaşma mücadelesi veren Sabah-atv çalışanları greve çıktılar. Örgütlenme sürecinde yetkiyi alan ve işverenle toplusözleşme için 5 kez toplantı yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, “Bize grevden başka seçenek bırakmadılar. Bu grev medyada 29 yıl sonra yapılan ilk grevdir. Bu grev demokrasi mücadelecisi veren herkesin onur grevidir” dedi.
Toplusözleşmenin masa başında bağıtlanması için çok çaba sarf ettiklerini belirten İpekçi, “Bunun için önceki gün akşam saatlerine kadar işverenlerle bir araya gelmenin zeminini aradık. Türk-İş yöneticilerini devreye soktuk. Son olarak Ahmet Tezcan’ı aracı yaparak bir görüşme zemini oluşturulmasını istedik. İşverenlerden bize gelen teklif şuydu; ‘Sendika gerçekten iyi niyetliyse grev kararını tek taraflı olarak kaldırsın. Bu kriz ortamında işverene güven versin, daha sonra çalışanların sendikaya güveni artarsa oturur konuşuruz’ demiş. Biz de gelin bir araya gelelim, anlaşamadığımız maddeleri bir protokol yaparak, altına imza atarak daha sonra görüşülecek diyelim ve bunu kamuoyuna da açıklayayım, grevi de iptal edelim dedik. Buna da yaklaşmadılar. Bunun TİS anlamına geldiğini söylediler. Elbette bu TİS anlamına gelecek, yoksa ben senin sözüne nasıl güveneceğim? TİS istemiyorsan grev istiyorsundur. Sözün bittiği yerdeyiz. Grevimiz hayırlı olsun” diye konuştu.
ÜCRET İÇİN DEĞİL
Türk basınının tarihi bir gün yaşadığını ifade eden İpekçi, en son grevin 12 Eylül darbecilerinin iradesiyle bitirildiğini söyledi. 29 yıl aradan sonra Türk basınının grevle yeniden tanıştığını dile getiren İpekçi, grev yerini her gün şölen yerine çevireceklerini kaydetti.
Sabah ve atv çalışanlarına destek olmak için grev yerine gelen KESK Genel Başkanı Sami Evren de basın emekçilerinin grevinin sadece ücret ve sosyal hak için yapılmadığını belirterek, “Bu grev basın sektöründe emekten, demokrasiden yana olan gazetecilerin iradelerini gösteriyor” dedi. Bu grevin başarıya ulaşması gerektiğini, bunun için de emek örgütlerinden gelecek desteğin çok önemli olduğunu söyleyen Evren, yarın Kadıköy’de yapılacak olan mitingde grevin yüz binlerce emekçi tarafından sahiplenileceğini kaydetti.
‘BAŞBAKAN ESERİNLE ÖVÜN!’
“Bu grev çok önemlidir. Basın dünyasından ülkenin demokratikleşmesi için köşe yazan etkin kalemler bakalım bu grev hakkında ne yazacaklar. Demokrasiyi, şeffaflığı savunan hesap soran köşe yazarları, bakalım grev hakkında ne yazacak, çok merak ediyorum” diyen Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, bu grevin Türkiye’ye grevi tekrar anlatacağını söyledi. 1 Mayıs’ta ETUC ve Avrupa’daki 50 konfederasyon başkanının Türkiye’ye geleceğini, bu grevi de ziyaret edeceklerini belirten Türkel, grev yerinin tüm emek dünyası için “ziyaretgah” yeri olacağını kaydetti.
Türkel, “Sayın Başbakan, Sayın Çalışma Bakanı, hükümet edenler ve onları destekleyenler, eserinizle övünebilirsiniz! Sabah ve atv çalışanları sendika istedikleri için, iş güvencesi istedikleri için grevdeler. Eserinizle övünebilirsiniz!” diye konuştu. Türkel, Türk-İş’in grev başarı ile sonuçlanana kadar desteğini sunacağını dile getirdi.
Konuşmaların ardından grev pankartı asıldı. Sabah ve atv çalışanlarına Türk-İş’e bağlı birçok sendikanın genel başkanları ve şube başkanları destek verdiler. (İstanbul/EVRENSEL)
GAZETECİLER BASKI ALTINDA

Ankara’da da Balgat’taki işyerinde grev pankartı asıldı. Greve çalışanlardan kimse katılmazken, işyerinde sabah erken saatlerden itibaren insan kaynaklarının aldığı, “greve katılmama” yönündeki imzalar, çalışanları psikolojik baskı altında bıraktı. İşyeri önüne grev pankartını asan TGS Ankara Şube yöneticilerine, ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay ile dışarıdan gazeteciler de destek verdiler. TGS Ankara Şube Başkanı Turgut Dedeoğlu, “İlk kez bir televizyonda, atv’de sendika olarak örgütlendik” dedi. Ekonomik kriz ve siyasi baskıların, patron baskılarının yoğun olduğu ortamda örgütlenmenin zorluklarına da değinen Dedeoğlu, grev pankartı asılırken aşağıya inmeyen çalışanlara, bu ortamda gücenmediklerini bildirdi. Mücadelelerinin pasif eylemlerle süreceğini belirten Dedeoğlu, “Burada hâlâ sendikadan istifa etmeyen üyelerimiz var ve onlar için mücadeleyi sürdüreceğiz. Ta ki, toplu iş sözleşmesi imzalayana kadar” dedi. ANKARA