23 Mayıs 2009 Cumartesi

'ABD iç işlerimize müdahele ediyor'


ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın seçimlerden iki hafta önce gerçekleşen Lübnan ziyareti, muhalefetteki Hizbullah hareketi tarafından ülkenin iç işlerine müdahale olarak yorumlandı.

Joe Biden

Amerikan yönetimi Joe Biden'ın bugün başladığı Beyrut temaslarının amacını, "Washington'ın bağımsız ve egemen bir Lübnan'a desteğini bir kez daha göstermek" olarak tanımlıyor.

Bu çerçevede ilk olarak Cumhurbaşkanı Michel Süleyman ile bir araya gelen Biden görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, yöneticilerini belirlemenin seçmenin işi olduğunu, ancak ABD ile işbirliğinin sürmesinin, bu liderlerin özgürlük kavramına sadakatine bağlı olduğunu dile getirdi.

İki hafta sonraki seçimlerde Batı destekli partilerin geride kalacağı, parlamento çoğunluğunu Hizbullah'ın oluşturacağı tahmin ediliyor.

Bu nedenle Biden'ın mesajı, hem Batı yanlısı partilere destek hem de seçmene uyarı olarak algılandı.

Hizbullah da bu ziyareti Lübnan'ın iç işlerine müdahale olarak görüyor.

Hizbullah milletvekili Hasan Fadlallah, "Ziyaretin amacı, kendini tehdit altında hisseden bir siyasi partinin seçim kampanyasına yardımcı olmak gibi görünüyor" diye konuştu.

ABD Başkan Yardımcısı, Batı destekli Başbakan Fuad Sinyora ve Hizbullah liderliğindeki muhalefet bloğunda yer alan Parlamento Başkanı Nabih Berri ile de bir araya gelecek.

Ayrıca Savunma Bakanı Elias Murr ile görüşmesinde, Amerika'nın askeri yardımı arttıracağını duyurması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri 2006'dan bu yana Lübnan ordusuna 400 milyon dolardan fazla yardım yaptı.

İsrail ile Hizbullah arasındaki savaştan sonra verilmeye başlanan yardımın amacı, Lübnan ordusunun örgütün askeri kanadı karşısında güçlenmesini sağlamaktı.

Yardım kapsamında Lübnan ordusuna savaş uçağı, tank ve ağır silahların yanı sıra eğitim de verildi.

BBC Turkish / 22.05.09