15 Mayıs 2009 Cuma

YILDA 80 BİN İŞ KAZASI YAŞANIYOR

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Emin Koramaz, iş sağlığı ve güvenliği politikalarının, gözden geçirilmesi gerektiğini kaydederek, “Gerekli yasal düzenlemeler bir an önce gerçekleştirilmelidir” dedi.
Türkiye’deki iş sağlığı ve güvenliği politikalarıyla ilgili sorunların İş Yasası’nın bütün çalışma alanlarını kapsamaması gibi nedenlerle ortaya çıktığını belirten MMO Başkanı Emin Koramaz, “Danıştay kararlarına karşın iş güvenliği mühendisliği ile teknik elemanlar aynı düzeyde değerlendirilmekte, İş Yasası başlıca sanayi ve ticaret işlerini kapsamına almaktadır. Türkiye’deki toplam işyerlerinin ancak yüzde 1.5’inde iş sağlığı ve güvenliği politikaları uygulanmakta, müfettişlerin sayısal yetersizliğinden dolayı işyerleri denetlenememektedir” şeklinde konuştu.

'KÜÇÜK İŞLETMELERDE ORAN YÜKSEK'
MMO Başkanı Emin Koramaz, yapılan düzenlemelerle sağlık personeline verilecek eğitim hizmetlerinin dışarıdan alınması yoluyla yapılmasının, iş sağlığı ve güvenliği alanının piyasalaşmasının önünü açtığını söyledi.
Koramaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her yıl 80 bin civarında iş kazası gerçekleşmekte, işyerlerinin her yıl ancak yüzde 5’e yakını denetlenebilmekte, iş kazalarının yüzde 61’i 1 ile 50 işçi çalıştıran işletmelerde yaşanmakta ve kayıtlara giremeyen meslek hastalıklarının üzerine gidilememektedir."
‘TMMOB VE TTB'Yİ DİKKATE ALIN’
MMO Başkanı Emin Koramaz:
"İş sağlığı ve güvenliği düzenlemeler uluslararası sözleşme, standart ve normlar dikkate alarak yenilenmelidir.
“Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı Taslağı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Barolar Birliği (TBB), sendikalar ve üniversitelerin görüşleri alınarak yeniden düzenlenmelidir.” dedi.