26 Mayıs 2009 Salı

Venezuela halk konseylerinde reform


Bir Venezuela yetkilisi, Halk Konseyleri Reformu Yasası'nın halkın kaydolmaya başlamasıyla birlikte hayata geçtiğini söyledi.

Halk Katılımı, Desantralizasyon ve Yerel Kalkınma Sürekli Komisyonu'nun başkanı ve milletvekili Dario Vivas'ın verdiği bilgiye göre çalıştaylar katılımcılara, halktan nasıl öneri toplayacakları konusunda bilgi verecekler.

Komünler Bakanlığı'na şimdiden kayıt yaptırmış olan 30 bin Mahalli (Komünal) Konsey üyelerine ulaşılarak bunlara önerilerini yazmalarına yardımcı olmak üzere materyal dağıtılacak.

Yakın zamanda Mahalli Yönetimler (Komünler) Bakanlığı Venezuela'da 30 bini aşkın Mahalli (Komünal) Konsey'in faal olduğunu açıklamıştı. Konseyler yerel ekonomileri ve halkın yönetime katılımlarını destekleyen resmi politika sonucu olarak gelişmekteler.

Söz konusu projeler Mahalli Konseyler Otonom Hizmetler Ulusal Fonu tarafından destekleniyorlar. Fondan Konseylere 4 milyar bolivar (yaklaşık 1,85 milyar dolar) ayrıldı. Ayrıca Kalkınma ve Yerel Güçleri Geliştirme Vakfı ve Mikrofinansal Kalkınma Fonu da 23.000 mahalli bankayı finanse ediyor.

Bu mahalli örgütlerin gelişimi Başkan Hugo Chavez'in sosyalist programının parçası. Aynı zamanda komünlerin, dünya krizinin yarattığı sıkıntılara karşı, sosyal harcamaları azaltmadan göğüs germeye yarayacağı düşünülüyor.

Komün, devlet yetkililerinin desteği ile üretim projelerinden çöp toplama, içme suyu temini veya şiddete karşı mücadele gibi konularda işlev üstlenen bir coğrafi birim olarak tarif ediliyor.

Prensa Latina / 25.05.09