15 Mayıs 2009 Cuma

‘ALT VE ORTA SINIFLAR DAHA DA YOKSULLAŞACAK’

11. Otomotiv Sempozyumu’nda konuşan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı IMF ile anlaşıldığında alt ve orta sınıfların daha yoksullaşacağını kaydedildi


Türkiye’nin kriz göstergelerinin vahim olduğunu belirten TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı Bursa’da düzenlenen 11. Otomotiv Sempozyumu’nda konuştu. Soğancı yaptığı konuşmada, “Dış borç stoku milli gelirinin yüzde 40’ına yaklaşan ülkenin, son yıllarda gerçekleştirdiği dış kaynağa bağımlı büyümenin bedelini ödemesi kaçınılmaz görünüyor” dedi.

‘TEKNİK ELEMANLARIN GELECE/İ KARANLIK’
Soğancı, açıklamasında şu görüşlere de yer verdi: “Türkiye, bu krizi insafsız bir sömürü dalgasıyla aşmaya çalışacaktır. IMF ipine bir kez daha sarılacağı anlaşılan siyasal iktidarın emekçilere mali disiplinden başka bir önerisinin olmayacağı anlaşılıyor. Bunun ise daha çok vergi, daha az kamu harcaması anlamına geldiğini biliyoruz. Yani daha çok işsizlik ve alt-orta sınıfların daha fazla yoksullaşması yaşanacak. Sektörde çalışan mühendisleri, teknik elemanları karanlık bir gelecek beklediğini söylemek yanlış olmayacaktır..”
Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) Bursa TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlediği sempozyumda konuşan MMO Başkanı Emin Koramaz, “Dünya otomotiv üretiminde yıllardan beri bulunan kapasite fazlası, bugün dünya otomotiv talep ve pazarında yaşanan daralmanın önemli nedenlerinden biridir. Otomotiv devlerinin zararları 190 milyar dolar civarındadır. Otomotiv sanayi kredi borçları da 325 milyar dolardır” dedi. Türkiye’de ise sektörün küresel üretim zincirince belirlenen ihracatta, pazarda, ithalatta bağımlılık süreçleri tarafından belirlendiğini ifade eden Koramaz, otomotivdeki gelişmenin taşeronlaşmaya paralel olarak yürüdüğünü belirtti.