15 Mayıs 2009 Cuma

AVRUPA EYLEME HAZIRLANIYOR


ETUC, kapitalizmin ekonomik krizinin faturasının emekçilere ödetilmemesi talebiyle Madrid, Brüksel, Prag ve Berlin'de kitlesel olarak “Avrupa Eylemleri” gerçekleştirecek

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) öncülüğünde, bazı Avrupa başkentlerinde ''ekonomik krizin faturasının çalışanlara ödetilmemesi'' talebiyle eylemler düzenlenecek.
Alınan bilgiye göre, konfederasyon, yarın Madrid, 15 Mayısta Brüksel ve 16 Mayısta Prag ve Berlin'de ''Avrupa Eylemleri'' gerçekleştirecek.
Avrupa sendikal hareketi, işçilerin sebep olmadıkları bir krizin ağır yükünü omuzlamamaları için Mart ayında krizle mücadeleyi öngören bir kampanya başlattı.
''Krizle mücadele et: İnsan önce gelir'' sloganıyla yürütülen kampanyada krize yanıt verme sorumluluğunu üstlenmeleri için hükümetlere çağrıda bulunuluyor. Sorumlusu olmadıkları krizin bedelinin işçilere ödetilemeyeceğini belirten ETUC, istihdamı, ücretleri, davranış eşitliğini, alım gücünde artışı dikkate alan ve politikaların sosyal boyutlarının yeniden merkezleştirileceği yeni bir sosyal gündem talep ediyor. ETUC, daha kuvvetli sosyal devletler, mali piyasalarda etkin düzenleme, servetin adil dağılımı, işçilerin temel hakları ve toplu iş sözleşmeleri üzerindeki piyasa özgürlüklerine son verilmesini istiyor.

DİSK VE TÜRK-İŞ DESTEKLİYOR
Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel imzasıyla ETUC Genel Sekreteri John Monks'a gönderilen mektupta, finansal alanda başlayan ve giderek tüm sektörleri etkileyerek ''sosyal bir travmaya'' dönüşen ekonomik krizin yansımalarının bütün dünyada görüldüğü ifade edildi.
Bu arada Türk-İş, üyesi olduğu ETUC'a, eylemler öncesinde ''destek mektubu'' gönderdi.
Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel imzasıyla ETUC Genel Sekreteri John Monks'a gönderilen mektupta, finansal alanda başlayan ve giderek tüm sektörleri etkileyerek ''sosyal bir travmaya'' dönüşen ekonomik krizin yansımalarının bütün dünyada görüldüğü ifade edildi.
Genel olarak iş gücü piyasalarında var olan sorunların yaşanan küresel krizle birlikte daha da derinleştiği belirtilen mektupta, bunun en büyük etkisinin dar ve sabit gelirli kesimlerde yaşandığına dikkat çekildi.
Çalışma ve yaşam şartlarının, ekonomik kriz nedeniyle daha da olumsuz hale geldiği, çalışanların işleri ve satın alma güçleri için kaygılarının arttığı vurgulanan mektupta, şunlar kaydedildi:
''Türk-İş, dünyada yaşanan krizin temel nedenini, sosyal devlet politikalarından uzaklaşılmasının bir bedeli olarak görmektedir.
Küreselleşme ile birlikte yaygınlaşan piyasa ekonomisi uygulamaları devletin ekonomideki rolünün azaltılması amacına dönük olmuş ve bu kapsamda birçok düzenleme yapılmaya başlanmıştır. İnsanlığın yüzyıllardır mücadele ederek elde ettiği birçok temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması, geriye götürülmesi veya ortadan kaldırılması gündeme gelmektedir ki bu gelişmeler sosyal olarak çok yıkıcı sonuçlar doğuracaktır.
AB'nin temel sistemi olan sosyal devlet anlayışının giderek zayıflatılmaya çalışılması, AB'nin geleceğini de etkileyecek derin sosyal çözülmelere neden olacaktır.
ETUC'un Avrupa Eylem Günü gösterilerinde, ekonomik ve sosyal krize karşı istihdam, ücret ve eşit hakların yeniden masaya yatırılması ve yeni bir sosyal gündemin oluşturularak sosyal politikalarda revizyona gidilmesi talebini gönülden destekliyoruz.''