31 Mayıs 2009 Pazar

İşçiler pazara değil sokağa çıkıyor

250 bin kamu işçisini ilgilendiren 2009-2010 dönemi kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerine Ocak ayında başlanmasına rağmen bu zamana kadar bir sonuç alınamaması, Hükümetin kamu toplu iş sözleşmelerinde ciddi bir öneri getirmemesi kamu işçisinin sabrını taşırıyor. Petrol-İş Sendikasına üye 6 bin 400 işçi, dün sabah pek çok ilde oturma eylemleri yaptı.

Petrol-İş'in Adana, Adıyaman, Ankara, Bandırma, Batman, Bursa, İstanbul 1 ve 2 No'lu Şubeler, Kırıkkale ve Trakya şubelerinde örgütlü, kamu kuruluşlarında çalışan işçiler bu sabah işbaşı yapmayarak 1 saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

Petrol-İş Sendikası üyeleri, 21 Mayıs'ta da TPAO, BOTAŞ, ETİBOR, MKEK ve TMO Afyon Alkoloid Fabrikası işyerlerinde ülke genelinde protesto eylemleri yapmıştı.

Pazara nasıl, hangi parayla çıkalım?

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Petrol-İş Sendikası, patron örgütlerinin krize çare olarak “Evde oturma pazara çık” kampanyası başlattığını hatırlatarak, "Bu ağır ekonomik kriz koşullarında 250 bin kamu işçisinin toplu iş sözleşmesi imzalanmaz ve 5 aydır bekletilirken, ekonomik ve sosyal hakları verilmezken pazara nasıl, hangi parayla çıkalım? Binlerce işçi işini kaybederken, işçilere ücretsiz izin kullandırılırken, ücretler reel olarak gerilerken işçide, emekçide pazara çıkacak para mı kaldı?" diye sordu.

Talep artışının işten çıkarmaların durdurulması, kazanılmış hakların korunması, ücretlerin reel olarak artırılmasıyla sağlanabileceğini vurgulayan Petrol-İş, "Oysa bugün bunlar yerine işçilerle, emekçilerle alay edercesine “Evde oturma, pazara çık” kampanyaları düzenleniyor. Kamu işçisi bu tür kampanyaları değil, Hükümetin ve Kamu-İş'in kamu toplu iş sözleşmelerini bir an önce bitirmesini istiyor" vurgusunda bulundu.

İşçinin tahammülü kalmadı

5 aydır bitirilmeyen Toplu İş Sözleşmesi için işçilerin artık tahammülü kalmadığını kaydeden Petrol-İş, konfederasyonları Türk-İş'e de tepki gösterdi. Petrol-İş, "Konfederasyonumuz Türk-İş’in, bekleyerek veya sadece diplomasiyle çözüme ulaşılamayacağını, AKP iktidarının 7 yıldan bu yana emekçilere takındığı tavırdan anlaması gerekmektedir. Kamu sözleşmeleri için bu ilgisizlik, kayıtsızlık sürdüğü takdirde Petrol-İş üyesi kamu işçileri önümüzdeki günlerde de protesto eylemlerini daha kararlı bir şekilde sürdüreceklerdir" dedi.