30 Mayıs 2009 Cumartesi

Borçları intihar ettirdi

Ekonomik kriz nedeniyle yoğunlaşan intiharlara bir yenisi daha eklendi.
Dün öğle saatlerinde Konak Belediyesi işçisi Hüseyin Karabacak, belediyenin 8. katından atlayarak intihar etti. Olay yerinde feci şekilde can veren Karabacak’ın henüz 7 aylık evli olduğu öğrenildi.
Öğle paydosu saatlerinde meydana gelen olay sonrası belediyenin önüne biriken işçiler, arkadaşlarının cansız bedenini yaşlı gözlerle izlediler.
FECİ BİR GÖRÜNTÜ
Görgü tanıklarından belediye meclis başkanının şoförü Mehmet Tozan, öğle yemeği sonrası binadan dışarı çıkarken Karabay’ın tam önüne düştüğünü belirterek, “Çok feci bir manzaraydı. Düştükten 5 dakika sonra hareketsiz kaldı” diye konuştu. 27 yaşında olan Karabacak’ın evleneli daha 6-7 ay olduğunu söyleyen işçi arkadaşlarından Murtaza Kaygusuz, şunları anlattı: “Sürekli birlikte çalıştığımız bir arkadaşımızdı. Çok neşeliydi. Böyle bir şey yapacağı hiç aklımdan geçmezdi. Daha dün Alsancak civarında birlikte çalışırken çimenlerin üzerinde neşe içinde güreş tutmuştuk. Ama borçları vardı. Kendi de söylerdi zaten, borcunun olduğunu. 7-8 bin lira kadar varmış borcu.”
BANKA MAAŞINA
EL KOYUYORDU
Başka bir işçi ise Karabacak’ın Fortis Bankası’na borçlu olduğunu, bankanın maaşına el koyduğunu belirterek, “Biz maaşımızı Vakıfbank’tan alıyoruz. Banka, Hüseyin’in maaşını otomatikman kesiyordu. Aylardır maaşını alamıyordu yani” diye konuştu.
Olay yerine gelen KOMBEL’de örgütlü Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Çınar, Konak Belediyesi’nin maaş ödemelerinde çok büyük bir sorun olmadığını dile getirerek, yine de işçilerin bir ikramiyesi ve geriye dönük alacakları olan toplam 1.300 liraya yakın bir alacakları olduğunu söyledi. Hükümet yetkililerinin sürekli belediyelerin borç batağında olduğunu söylediklerini, bunun işçileri olumsuz etkilediğini söyleyen Çınar, “İşçiler zaten bankalara kredi kartı vs. bir sürü borçlanıyorlar. İller Bankası belediyelerin ödemelerini yapmıyor. İşçiler sürekli borç içinde. Borçlanan işçinin de durumu bu işte! Bu intiharların herkese ders olması lazım” dedi.
4 YILLIK İŞÇİYDİ
11 yıllık KOMBEL işçisi Rahim Algül de belediyenin maaşlarını ödemelerinde bir sıkıntı olmadığını belirterek, ekonomik krizin ve bankalara olan borçların işçileri bunalıma soktuğunu ifade etti.
Seferihisar’ın Bademler köyünde oturan Karabacak, 11.05.2005 tarihinde KOMBEL’de çalışmaya başlamıştı. Olay yerine Genel-İş Genel Sekreteri Kani Beko ve Karşıyaka’da direnişte olan Kent AŞ işçilerinden de gelenler oldu. (İzmir/EVRENSEL)